2 Ağustos 2014 Cumartesi

bebek çamaşır deterjanı nedir ne işe yarar farkı nedir kendi imkanlarınızla bebek çamaşırı deterjanı yapmak yıkamak bebek leke çıkarıcı çamaşır filesi


Bebek çamaşır:

Bu da nereden çıktı demeyin. Konu bebek oldu mu her işin kendine göre bir ayrıntısı var. Bebek çamaşırını yıkamanın ilk püf noktası makinayı tamamen doldurmamak. Yeterli durulamayı sağlamak için kapasitenin 2/3ünü aşmamanızı öneririm. Ayrıca eğer makinanızda bebek çamaşırları programı varsa sıcaklık ve sıkma gücünü kontrol edin. Çok yüksek sıcaklıklara ihtiyacınız yok. Varsa kullanma kılavuzunu okuyun ve bebek programının diğer programlardan farkına bakın. Yüksek sıcaklıklar hem giysilerinizi hızla eskitecek hem de bir kısmının çekmesine neden olacaktır. Kalite markalarda büyük fark yaratmaz ancak orta ve altı kalitelerde ne olacağını kestirmek zordur. Bebeğin gardırobu sizden geniş olacağı için her şeyi üst ve üst kalite alma şansınız olmayabilir. Bari aldığınızı kullanın. İhtiyaçlar basit ve diğer başlıklara göre nispeten ucuz.


Bebek çamaşır deterjanı:

Az önce söylediğimle çakışan bir şey. Küçücük bebek deterjanları sizin büyük deterjanlar kadar fiyatlıdır. Daha iyi temizlemezler (zaten bebek çok kirletir ama kolay kirlerdir), fazladan mikrop falan öldürmezler (zaten bu gerek duyulan bir şey değil), beyazları daha beyaz yapmazlar (renkleri daha az bozuyorlar içinizi rahatlatacaksa) ve öyle aman aman kokuları da yoktur. En büyük avantajları kolay durulanırlar ve ola ki giysi de kalıntı kalırsa normal deterjana göre çok daha az katkı içerdikleri için alerji veya benzeri cilt tahrişi riskleri düşüktür. Kazara tahriş yapsalar da tahrişin gücü normal deterjanda olabilecek olana göre daha azdır. Tabi ki siz yine de iyi durulanmasına dikkat edin. Ayrıca şansınıza bu deterjanlar daha az kullanıldıkları için uzun süre dayanırlar ve ödediğiniz paraya göre nispeten ucuza gelirler.

Piyasada birkaç farklı marka var. Ben dalin aldım. Çok araştırdığımdan değil. Fiyat miktar oranı ucuz geldiği için. Kullanınca da bir şikayetim olmadı ve devam ettim. Maalesef deterjanların yönetmeliğine göre içeriği açık olarak yazmak zorunda değiller. Maddenin kimyasal grubunu (ailesini) ve miktarı yüzde cinsinden belirtmeleri yetiyor. Bu nedenle içlerine bakarak bunda şu var iyidir bunda bu var iyi değildir deme şansım yok. Deneme yanılma ile bulunacak. Ancak şunu düşünmek uygun olur; bebeği için ayrı deterjan alan biri duyarlıdır ve kötü bir olay olursa bunun peşine düşer. Günümüzdeki sosyal medya gücü de düşünüldüğünde bu işe girmiş hiçbir marka bile bile zarar vermez.

Eskiden kalan toz beyaz sabunlar hala piyasada. Heryerde bulunmuyorlar ancak kullanmak isterseniz onlar da iyi bir seçenek. Ben kullanmadım ancak çok uzun yıllardır kullanılıyorlar. Bir zararları olsa şimdiye çıkar ve duyulurdu. Ancak maalesef onların da fiyatları ucuz değil. Vaktiniz ve gücünüz varsa düz beyaz sabunları rendeleme yoluna gidebilirsiniz. Ancak çok zahmetli bir iş. Ayrıca rende yoluyla elde ettiğiniz toz sabunu kullanacaksanız fazla miktarlarda kullanmayın. Makinada yıkama için yapılan deterjanlar (türü ve amacı fark etmez) fazla köpürmeyecek şekilde yapılır (aksi halde a sınıfı su tasarruflu makinalar yapılamazdı) bu nedenle sizin rende yoluyla yapacağınız sabun bu kontrolü sağlayacak katkılardan yoksun olduğundan fazla köpürebilir ve yeterli durulanmayabilir. İlk başta dediğim gibi amaç zor lekelerle uğraşmak değil. Geride kalıntı bırakmamak. Az kullandığınız da da yeterli olur merak etmeyin. Mümkün mertebe kokusuz sabun seçin. Gerçek zeytinyağı sabunu bulursanız (veya herhangi bir prina sabunu) en katkısız olan odur. Ayrıca zeytinyağı sabunu az da olsa mantara karşı iyidir ancak çarşı çarşı gezip arayıp sonra da saatlerce rende yapmanıza değecek kadar değil. Bu bilgiler hazır deterjanlara ulaşamazsanız diye var. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyecek.

Arap sabunu kullanımı hakkında fazla bir bilgiye ulaşamadım. Eşim de deneme izin vermediği için deney sonucu da yazamıyorum. Arap sabununun tek kötü yanı kalite açısından çok fazla çeşitliliğe sahip. Markalı çok saf üründen merdivenaltı isimsiz ve içeriği meçhul ürünlere kadar çeşit çok. Mantıken arap sabunu da zararlı bir şey değil. Ancak jelimsi yapısı nedeniyle durulama zor olabilir. Bu nedenle mantık ve kimya bilgisi ile şu tavsiyeleri verebilirim: A) içinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünü kullanmayın. Arap sabunu ucuz bir malzeme olduğundan ona kimse katkı koymaya kalkmaz ancak üretim sırasında kullanılan kimyasalları yeterince temizlememiş olabilirler bu nedenle iyi kötü adını duyduğunuz veya bir markası olan ürünleri kullanın. Ambalajın üzerinde izin numaraları var mı bakın. Sahte numara basmak zor değil ancak cezası çok kimse arap sabunu için bu riski almaz. Bir çarşı dükkanından açık malzeme bile alıyor olsanız onun o malzemeyi aldığı büyük tenekeyi görün. Tse onayı varsa tercih edin. B) arap sabunu o jelimsi haliyle kullanmayın. Suyla karıştırıp en az 1 gün beklettikten sonra normal akışkanlık kazandıysa kullanın. Hala normal akmıyorsa su miktarını arttırın. Markadan markaya kullanılacak su miktarı değişeceği için bir oran vermek zor. 1e1 karışım hazırlayın makinada köpürme durumuna göre su miktarını arttırıp azaltırsınız. Köpük fazlaysa suyu arttırın. Yıkanan çamaşırları da koklayın ve elle muayene edin. Arap sabunu kalıntısı çok tipik bir his verir. İhtiyaca göre suyu dengeleyin. C) hali için, ahşap yüzey için gibi bir şey yazıyorsa onu almayın. Genelde bu yazılar sadece laf olsun diye yazılır ancak bir ihtimal biri dürüst davranıp ona göre bir katkı koymuş olabilir. Risk almayın. D) bulaşık deterjanı kullanmayın. Zor durulanır, çok katkı içerir ve bir şekilde bebeğin ağzına girip sindirim sistemini rahatsız eder. Ölümcül değil ama boş yere ishal veya kabız ağrısıyla uğraşırsınız.
ne zaman normal deterjan kullanayım? 1 yaş civarı. alerjik bir çocuk değilse 10-12 ay civarında ihtiyaç biter. özellikle sizinle birlikte aynı yemekleri yemeye başladığında bu katkıları zaten alıyor olacaktır.


Çamaşır filesi:

Bebek giysileri çok şirin olur. Alışverişte onlara bakarken ağlayanlar bile gördüm. Benim de içim tuhaf olurdu. Bebeğe yüklenen anlam hariç o giysilerin çok ufak oluşu da bu hisleri yaratır. Ancak çamaşır makinalarının böyle hisleri yoktur. Onlar programlandıkları hareketleri yapıldıkları mühendislik içinde yaparlar. Bu nedenle içimde bebek kıyafeti var ona göre kapak contamı daraltayım diyen bir makine yoktur (en azından bu satırlar yazıldığında yoktu).

Bu nedenle o şirin ama küçücük çamaşırların yıkama tamburunun içinde ilgisiz yerlere takılıp kalmasını önlemek için bebek çamaşırları çamaşır yıkama filesine koyulup öyle yıkanır. Bu fileyi bulmak zor değil. Büyük marketlerde bile var. Ancak zaten ucuz olan bu malzemeyi daha da ucuza getirmek için çok kötü işçilik kullanılır. İncecik tül perde kumaşında yapılıp 10 yıkamada yırtılan fileler kullandım. Üstelik ağız kısmını büzerek kullanacağınız bu filenin ağzı kapalı tutacak herhangi bir mekanizması yoktur. Ya yıkamada açılır ya da yıkama bitince ıslanan büzgü hayatta açılmaz. Bu eziyet için de görünürde ucuz ama asla ederi olmayan bir para verirsiniz.

Tavsiyem askere gideceklere askeri malzeme satan bir yer bulun. Her ilçede böyle bir yer vardır. Büyük şehirlerde de gözünüze çarpmamıştır ancak mutlaka askeri birlik vardır ve çarşıya çıkan askerlerin uğradığı bir malzemeci vardır. Öyle bir dükkan bulun ve oradan askeri çamaşır yıkama filesi alın. Hem bebek için satılan filelerin yarısı fiyatınadır hem de kat kar daha sağlamdır. Büzgü sorunu onlarda da vardır. Bunu çözmek için de dikiş malzemeleri  satan veya çanta tamir eden bir yer bulun ve büzgü düğmesi alın. Spor çantalarında sık kullanılır, mutlaka görmüşsünüzdür. Üstüne basıp içinden geçen ipi çektiğinizde büzgü yapılır basmayı bıraktığınızda ipi sıkıştırır ve büzgünün çözülmesini önler. Bulamazsanız bir çantadan sökün. Daha da bulamazsanız aynı askeri malzeme dükkanından ‘menbusat çanta’ alın. Onun kapatma mekanizması tamamen büzgüdür ve onu kullanın. Çantayı da kirli sepeti yaparsınız.

Birden fazla çamaşır fileniz olsun çünkü a) kaybolacak veya hasar görecekler, b) son yıllarda üretilen çamaşır makinalarının genelinin denge algılama sensörü vardır. Yani yıkama alanındaki çamaşırın ağırlığı dengesizse sıkma sırasında mekanizmayı kırabileceği için hata verir ve yıkama durur. Siz çamaşırları tek fileye doldurursanız ağırlık tek yöne bineceğinden denge bozulur ve her yıkamanın sonunda sıkmaya sıra geldimi arıza sinyali alırsınız ve yıkama durur. Sıkılmamış, üzerinden sular akan bir file çamaşırı nasıl sıksam diye düşünür durursunuz. Eğer bu uyarı yoksa kısa zamanda tambur amortisörü kırılır ve bir sürü tamir parası ödenir. Bu yüzden çamaşırları büyük parçaların varlığına göre 2-3 fileye bölüp yıkamak hem cebiniz hem de durulama için daha faydalıdır.

Battaniye, havlu gibi büyük parçaları fileye koymanıza gerek yok. Eğer bu tip büyük parçalardan varsa 2, hepsi küçük parçaysa 3 fileye bölmeniz iyi olur. Kurutma için özel bir tele ihtiyaç yok.














































Asker için çamaşır filesi. İpin ucundaki büzgü düğmesini sizin takmanız lazım. Orijinallerde nedense yok. Marka ürünlerde bile yok.



 bu çantanın askısındaki şey büzgü düğmesi. dükkanlardaki adını bilmiyorum.







Bebek çamaşır sepeti:

Bebek çamaşırları ayrı yıkanacağına göre ne miktarda biriktiklerini görebilmeniz için iyi olur. Her yıkamada sepetlerin içinden hangisi bebeğindi diye aramanıza da gerek kalmaz. Siz farkına varamadan bebeğin giysileri tükeniverir, öylece kalakalırsınız. Ayrıca bütün gün ayağınızda bulunan çoraplar veya  sokakta gezdiğiniz pantolonlarla aynı yerde durması ne kadar sağlıklı olur.

Özel yapım bir şey gerekmiyor. En basit ve ucuz şeyi de alsanız olur. Bez veya naylondan sonradan oyuncak sepeti olarak da kullanılacak ucuz ve basit malzemeler pazarlarda ve züccaciyecilerde bile satılıyor.


   


                                       Maksat örnek olsun


Gardırop:

Çok kıyafetim var diye övünmeyin. Onun hep daha fazla olacak. O küçük küçük şeyler yerleştirmeye çalıştınız mı çok fazla yer kaplıyor. Tavsiyem gidip çocuk odalarının cicili bicili dolaplarına sırf üstünde böcek resmi var diye ciddi paralar ödemeyin. Uzun zaman bebeğin ilgisini çekmeyecek. Ucuz bir şey alın. Hatta yakınınızda varsa demonte bir şey alın. Bez dolap harici (ahşap,sunta, mdf…vb) ucuz her şey işinizi görür. Bebek malzemelerinin çok azı askı ister bu nedenle arayacağınız şey askı değil çekmece ve raf. Yapı marketlerde demonte satılan 3 kapılı gardrop var. 2 kapısı askı, altında 2 veya 3 çekmece, 3. kapının içi de tamamen raf. Fevkalade işinizi görür. Kurulmaları çok kolaydır. Bir çekiç ve yıldız tornavidayla kurulurlar. Kuramıyorsanız bir arkadaşınızdan isteyin daha da olmadı firmadan parası karşılığında kurdurun. Her şartta daha ucuza gelir. Kendiniz yapın bence. Eksik ve hatalı da olsa olur. Birkaç yıl içinde çocuk büyüyüp size kendi odası için tavır attığında o da atılacak nasılsa.

 Hatta onu aldığınız yerden askı bölümüne uygun 2 sunta plaka (personel yardımcı olur size) ve 8-10 tane raf çivisi alın ve askı kısmını da bölüp raf yapın. Bu geniş raflara uyku setleri, alt bezleri, artık olmayan kıyafetlerin hurçları, artık kullanılmayan cihazlar gibi hacimli malzemeleri de koyarsınız ve evinizde yer açılır. Rafları takmasını usta gibi birinden isterseniz her kenara 2şer çivi ile rafı oturtur. Siz en az 3 er tane raf çivisi kullanın veya kullandırın. Sağlam olsun. Demonte dolaplar çok çabuk esner ve o raflar yerinden kurtuluverir. Üstelik o raflara koyacağınız malzemeler göründüklerinden ağır olacak.






Her yerde bulabileceğiniz ucuz ve faydalı bir model örneği. Çekmece, raf ve bölünmesi kolay askı alanıyla oldukça maliyet etkin bir model. Pek çok markada bol ve ucuza bulunabilir.


            



 bu malzemelerle askılık bölümünü bölebilirsiniz. 1 adet çekiç yeterli.





Yeriniz müsaitse daha çok yeri olan başka bir model. Çekmece rafın, raf çekmecenin yerini tutmadığı için her ikisinden de olan modelleri seçin.



Yeriniz varsa daha daha iyi bir model ama daha çok askı alanını bölmeniz gerek. Daha çok işçilik ister. Emin olun hiçbiri fazla değil. Kısa zamanda dolacak.



2 yorum:

  1. Yikanir bizler sabunla buyuduk. Ancak sabun cildi kurutur. Ne kadar iyi durularsan durula kurutur. Bu nedenle banyo sonrasi nemlendirixi kullanin

    YanıtlaSil