20 Temmuz 2015 Pazartesi

çocuklar ve pil oyuncakta hangi pil pil kullanımına neden nelere dikkat etmeli


Pil:

                Bebek pili diye bir şey yok. Henüz onu yapan çıkmadı. Bakalım ne zaman kısmet.

                Pilin bebek veya çocuğa uyumlu olması veya olmaması aslında pilin güvenilirliğinden geçiyor. Güvenlik ve güvenilirlik kavramı da öncelikli olarak kullanım sırasında karşılaşılabilecek risklerin minimalize edilebilmesi anlamındadır.

                Konuyu açarsak; her pil aynı zamanda enerji yüklü bir kimyasal karışımdır. Her enerji yüklü kimyasal karışım gibi kararsızdır ve patlama ihtimali vardır. Ayrıca her kimyasal madde gibi zehir niteliği taşırlar.  Pil üreticileri pillerinin çevreye zararsız olduğu yönünde çokça reklam ve çalışma yapsa da bu genel anlamda pilin içindeki kimyasalların çevreye yayılmasına rağmen yaygın bir çevre riski oluşturmayacağı anlamını taşır. Yani bizim pil sokağa atılırsa ve içindekiler etrafa yayılırsa dev karıncalar gelip sizi yemez demekle hemen hemen eşdeğerdir. Bir genelleme söz konusudur. Ancak hiçbir üretici bizim pilleri yerseniz bir sorun olmaz diyemez çünkü görürsünüz. Piller ilaç olmadığı ve insan vücuduna gireceği düşünülerek yapılmadığından bireysel anlamda risklidirler. Pillerin içinde geneli metal olmak üzere sağlığa zarar potansiyeli bulunan çok sayıda kimyasal vardır. Bu nedenle pillerin içlerindeki kimyasal maddeleri içlerinde tutmaya devam etmesi güvenlik açısından öncelikli gerekliliktir. O zaman pilden ilk beklentimizin akmaması olacağını söylememiz gerek.

                25 yıldır pillerle iç içeyim ve akmayan pil yoktur. Ancak insan olarak karşılaşabileceğimiz koşullarda akmayan pil vardır.  Örneğin kaliteli alkalinler ateşe atarsanız akar veya patlar ama en sıcak yaz gününde dahil karşılaşabileceğiniz 50-60 derece gibi değerlerde akma yapmaz.

                Bu konuda bugüne kadar sorun yaşamadığım tek pil isim vermeyi sevmesem de duracell. Ardından energizer ve varta gelir. Carrefour ve bim gibi mağazaların alkalin pilleri dahil olmak üzere alkalin de olsa orta ve düşük kaliteli piller yaz aylarında akma yapabiliyor. Çinko karbon piller kesinlikle akar. Kışın da akma yapabilir. Bebeğiniz olduktan sonra artık evde herşeyi hemen ağzına alacak ve kendini ilgilendirmeyen şeyleri bile alıp ağzına götürecek bir canlı türü olacağı için sadece onun oyuncaklarını değil. Uzaktan kumandalar gibi genelde ortalıkta duran herşeyin pilini ona göre seçmeniz gerekir.

                Bu nedenle çocuk olmaya yakın evinize kalitesiz pil almayın. Kendiniz için de kaliteli pil kullanın. Yukarıdaki markalar denenmiş olanlardır. Acele pil almanız gerekiyorsa ve o markaları bulamamışsanız mutlaka alkalin alın. Alkalin olmayan çinko pillerden uzak durun. Çinko piller çok ucuz oldukları için fazlaca tercih edilirler ama emin olun sağlık bir yana enerji açısından da paranızın karşılığını alamazsınız.

                Sık pil kullanımınız varsa şarj edilebilir pil kullanın. Nikel kadmiyum piller için zararlı derler ancak direk zehirleyici değildir. Zaman içinde toprakta veya vücutta belirli bir miktarın üzerine çıkması halinde bazı kronik etkiler görülebilir. Bunun dışında kimse nikel kadmiyum pili ağzına aldığı için ölmez veya sakat kalmaz. Ayrıca bu piller kolay kolay akmaz. Ancak taşıdıkları enerji çok düşük olduğu için maliyet karşılığı alacağınız hizmet sınırlı olacaktır.

                Bunun dışında kullanabileceğiniz 2 tür şarj edilebilir pil vardır. yeni kuşak ve eski kuşak nikel metal hidrat piller (bundan sonra nimh olarak yazılacak).

                Eski kuşak nimh piller %20-40 kadar yeni kuşaklardan ucuzdur. Nispeten de daha dayanıklıdırlar ve hızlı şarja müsaittirler. Ancak bir dezavantajları vardır: Kullanmasanız da durdukları yerde boşalırlar. Bu yüzden bu piller sıklıkla kullanacağınız cihazlar için uygundurlar. Örneğin çocuğun pilli arabası varsa ve 1-2 saat içinde pilleri bitiriyorsa veya en fazla 1 hafta içinde pilleri bitiriyorsa eski kuşak nikel pil kullanmanızda bir sakınca yoktur. Kısacası 1-4 hafta içinde pil değişimi gerektiren cihazlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

                Ancak uzun süre beklemesi gereken (fener gibi) veya seyrek aralıklarla kullanılan cihazlarda enerjisini çok daha uzun süre saklayabilen yeni kuşak nimh pil kullanmanız faydalı olacaktır. Örneğin yürütecindeki oyuncak, pilli müzik çalma aleti, fenerler, kumandalar, ateş ölçerler gibi seyrek kullanılan veya düşük enerji tüketimi nedeniyle uzun bekleme süresine sahip cihazlarda yeni kuşak nimh piller size hem güvenilir, hem kullanıcı dostu hem de orta ve uzun vadede ucuz bir enerji kaynağı olacaktır.

                Ben çocuk hazırlıkları sırasında ucuz buldukça duracell aldım. Bulduğum kampanyalarla AA boy pil için adedi 1-1.15 tl civarına pil aldım. Şimdi 2-3 tl civarında. Bitince atmak zorundayım. Oysa 4 tanesini 15 tlden alacağınız yeni kuşak pilleri defalarca kullanarak cebinizi rahatlatabilirsiniz.

                2015 yılı itibariyle yeni kuşak pilleri sadece iyi markalar yaptığı için şimdilik merdiven altı malzeme korkunuz da yok. Yeni kuşak pilleri varta ready2 use, Panasonic evolta, sanyo eneloop, gp recyko+, duracell precharged duralock, energizer recharge extreme modelleri olarak bulabilirisiniz. Hemen hepsi işinizi görecektir. Sadece varta firmasının pilleri kullanım amacınıza özel üretildiği için pilleri kullanacağınız yere göre almanızda fayda var. oyuncak gibi yüksek güç çeken cihazlarda veya fotoğraf makinesi veya flaşı için ayrı modeller mevcut. Buna dikkat ederseniz daha iyi verim alabilirsiniz. Bir de akıllı şarj cihazı alırsanız pilleriniz size uzun yıllar hizmet eder ve paranızın karşılığını verir.

                Şarj edilmeyen kalem pil boyutunda lityum piller piyasada bulunmaktadır. Lityum piller hakkındaki genel kanının aksine şarj edilemeyen lityum piller oldukça güvenilirdir. Ancak çok pahalıdır. Sıradan bir ev kullanımında sizin ihtiyaç duyacağınız bir hizmet vermediğinden o kadar para vermenize gerek yok. Ancak elinize düşerse güvenilir olduğunu bilin. Bu pillerin en üstün yanları 10 yıla varan bekleme süreleri ve çok düşük sıcaklıklarda bile (-30 derece) ciddi verim kaybı yaşamadan enerji verebilmeleridir. Özellikle çok seyrek aralıklarla kullanacağınız ancak ihtiyaç duyduğunuz anda mutlaka çalışıyor olması gereken işlerde değerlendirebilirsiniz ancak bir oyuncağa bu pilleri takmak sadece müsrifliktir.

                Şarj edilebilir lityum pillerden uzak durun. Bu pilleri iyi tanımıyorsanız bu piller çok tehlikeli olabilir ve gerçek anlamda patlama yapabilirler. Ayrıca zehirleme potansiyelleri de daha fazladır.

                Pillerle ilgili ayrıntılı bilgiyi pilbilgi.blogspot.com adresinde bulabilirsiniz.

Özetle: Evinizde sadece alkalin pil kullanın. Akmama açısından en güvenlisi marka vermeyi sevmem ancak duracell. Ardından energizer ve varta geliyor. Diğerlerinde akma olasılığı daima var. özellikle adan gibi sıcak iklimlere dayanan başka markaya rastlamadım. Ancak kullan at pil pahalı olduğundan tavsiyem yeni kuşak nikel metal hidrat (NiMh olarak da anılır) pil kullanmanız. Bu piller akmama, patlamama ve çarpılmama konusunda siz ve çocuğunuz için güvenilirdir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder