14 Temmuz 2015 Salı

doğum çantası hazırlığı doğum çantasında neler olmalı ne zaman hazırlanır nerede bulundurulur gerekenler nelerdir


Doğum çantası:

                Doğum zamanı asla tam olarak bilinemeyen bir şeydir. Dünyada doğumu kesin olarak kestirebilen bir teknoloji yoktur. size doğum için gün verdiklerinde ya suni sancı verirler aya da tahmini sürecin başında yatırırlar doğum kendiliğinden başlayana kadar hastanede yatarsınız.

Bu durum hastane için çok sorun değildir ancak sizin için sorundur. İlgisiz bir günün ilgisiz bir saatinde doğum sancıları gelirse o arada bir de çanta hazırlamakla uğraşmayın. Zaten yapamazsınız da.

Doğum çantanızı yaklaşık 7. Aydan itibaren hazırlayın. Yeni sistemle 25-26. Haftadan itibaren. Erken demeyin. Velet milletinin sağı solu belli olmaz. Erken doğanlar da gayet yaşar. Siz hazırlıklı olun.

Tavsiyem 1 büyük yerine 2 küçük veya orta çanta hazırlayın. Bir anneye bir tane de bebeğe. Ben tek hazırladım aradığımı bulmak zor oldu. İlk günün gecesi hele ki ilk bebekte çok zordur. Siniriniz çok kolay bozulur. Anne içgüdüsel olarak buna hazır olduğu için sorun olmaz ama eğer baba ilk gece kalacaksa yaşayacağı psikolojik olay daha farklıdır ve kimseye kendini anlatamayacaktır. Basit bir çorap bile bulamayınca sinirlenen veya ağlayan insanlar aramızda dolaşıyor. Çocuğa ya da size sinirli değiller. Olayın ağırlığı altındayken bir çok küçük de olsa aksilik dirençlerini kırdığı için beklenmedik olaylar yaşanabilir.

Çanta tam içindekileri taşıyacak şekilde olmasın. Biraz büyük olsun. Kirlileri acele tepiştirirken sığmaz sonra.

Anne çantasına:

 2 gecelik

1 çift terlik

1 emzirme sütyeni

1 kutu kullan at loğusa külotu. Yoksa normalinden 3 tane.

Devlet hastanesinde doğum yapacaksanız ve titizseniz battaniye çarşaf yastık.

Refakatçi için pijama terlik. 1 adet yedek kıyafet. Yedek kıyafet eşofman gibi hem dışarı hem içeri olursa iyi olur. Bebek pijamanıza kakalayabilir geceyi gömlek pantolon geçirmeyin. Tersi de doğru. Gömleğiniz kaka içinde kalırsa pijamayla dışarı çıkmanız gerekmez.

Telefon için şarj cihazı veya powerbank

Su ve bisküvi. Bulamayabilirsiniz veya inip alamayabilirsiniz. Siz hazırlıklı olun. Perişan olmayın. 2-3 tane yarımlık su alın. 1 tane 1.5 luk değil. O halde o 1.5 kilo 1.5 ton olur.

Çatal bıçağı toplu yerlerde kullanmak istemeyenler plastik çatal kaşık koyabilir. İlla koyun demiyorum. Böyle bir huyunuz varsa unutmayın.

Birkaç tane 2si veya 3ü bir arada. İlk gece biraz zor geçebilir. Tedbirli olun. Sıcak su bir şekilde bulunur. Özel hastanelerde katlarda sebiller oluyor. Devlet hastanesinde de daima 7/24 kalan olduğu için hemşire odasında ısıtıcı olma ihtimali yüksek.
küçük de olsa bir fener. bana deli diyorlar ama siz bulundurun. türkiyede bu konularda zihniyet tam oturmadı. en olmayacak zamanda yardımcı sistemler sizi yalnız bırakabilir. kul yapısı türk aklı. çalıştığım bir hastanede merdivenlere ışıldak koyalım dediğimde ne gerek var jeneratör var ya oldu. jeneratör dışarıda içerde sigorta atsa jeneratörden bana hayır gelmez.

Bebek çantasına:

En az 3 tane hastane çıkışı. Bebeklerin sağı solu belli olmaz. Bizimki ilk gün ilk seferinde sırtına kadar çıkardı. Hem çişini hem kakasını. Siz acemi olunca siz de hata yapacaksınız ve alt değiştirirken kirleteceksiniz. Bazı bebeklerin boşaltımı ilk günden tam kapasite çalışır. Benim adam öyleydi. 4 takım almıştık ama sabah çıkarmasalardı kuruyanları geri kullanmak zorunda kalacaktım. Tipler içeride rahat yayılmaya alışmış, altları açılınca salıyorlar. Size ne gerek var diyebilirler ama işin içinde kepaze olmak da var. Yaşadım.

Kullanmayı düşündüğünüz mamadan küçük bir kutu. Süt hemen gelmeyebilir. Panik yok. Anneyi çekiştirip durular ve ödem yaparlar. Bu yüzden zorlamayın.  Takviye yapın. Aç çocuk ağlar ve kucaktan inmez. Geceniz zor geçer.

30luk biberon. Süt gelmezse veya velet doymazsa takviye yapmanız gerekebilir. Normalde bebek rahat 60 ml içer. Ancak bir kısım süt geleceğini hesaba katın. Gelmese bile kısmen emerse iyi olur. Biberonla bebeğin emmesi doğru orantılı değildir. Biberon aldı artık emmez diye bir durum yok. 1 ay sadece biberon verirsen emmez elbet ama başlangıçta orantılı değiller. Bu nedenle takviyeden korkmayın. İstediğinin tamamını biberondan alamazsa anne sütü geldiğinde doyacağı için sorun olmaz. Tercihini ona göre yapar. Ancak sütü 1 hafta sonra gelen tanıdıklarım oldu ve 1 hafta biberondan sonra normal emmeye hepsi döndü. Benim velet de ilk hafta hiç biberon vermedik ama asla emmedi. Onların aklından geçeni anlamak mümkün değildir. 30 luk yerine hiç para vermeyeyim direk 120lik alayın diyebilirsiniz o zaman 30 ccnin iyi okunduğundan emin olun. Türkiye ve avrupadaki mamalar 30 cc suya 1 ölçü olarak hazırlanır.

10 luk enjektör. Bazen biberon yerine kullanmanız gerekebilir. Kullan at olduğu için çok daha efektif görünür ancak bebek çok hava yutar ve bazen acı verici olabilir.

1 torba 1 numara bez. İlk günün sağı solu belli olmaz. Siz tam torbayı alın. siz de acemi olacaksınız. Ziyan da edebilirsiniz. Bebek 7 aylık erken doğsa bile 1 numara size geceyi geçirtir. Ertesi gün 0 numara alırsınız.

Kirlileriniz için bolca torba. Tüm kirlileri aynı yere koyamayabilirsiniz veya bazen 2 kat poşetleme gerekebilir.

2 battaniye. Yaz diye düşünmeyin ilk 2-3 gün üşüyebiliyorlar. 36 derece çok rahat yerden geldiler. Neden 2 demeyin yedeğiniz olsun. İşer kakalar neme lazım. Küçük bir şey zaten ihmal etmeyin alın. ele güne muhtaç olmayın.

Omuz bezi. İlk gün kucaktan inmek istemeyebilir. Omzunuza serin hem çocuğun salyasını tutsun hem de sizin kıyafetinizdeki dışarı kiri ilk günden çocuğun ağzına dolmasın.

Islak mendil. Bence bebek için hastaneye özel sadece sulu olan mendillerden alın. sonra ilgili bölümde anlatıldığı üzere yıkarsınız. Çantada kaç ay kalacağı belli değil küflenmesin. Bunu hazır alın. anne de kullanacak 1 açılmamış paket alın.

Kağıt havlu ve peçete. Aynı şeyler değiller. 1 rulo kağıt havlu ile 100lük peçetenin yarısı 1 gece için iyidir. Artacak olursa daha sonra alırsınız.

Alt değiştirme örtüsü. Kullan atlardan 4-5 tane alın. İşeme dert değil de kaka riski var. ilgili bölümde 60*90 alıp ikiye kesin demiştim ama ilk gece için aldıklarınızı kesmeseniz de olur. Acemilik olacak ve ilk güne bakmayın çok uzağa roketleyebiliyorlar. Sadece cırt sesini duyarsınız ve üzeriniz batmış olur.  Geniş olursa daha örtücü olur.

Bebek taşıma çantanızı varsa arabanıza koyun. Yoksa yanınıza alın. Kucak her zaman mümkün olmayabilir. Toplum taşımada daha da zor olur. Kanguru da ilk 1 hafta iyi bir fikir değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder