10 Eylül 2014 Çarşamba

kolik

Kolik:
                Kolik sancısı bebeğin yaklaşık 3. Haftasında başlayan ve duruma göre 1 yaşına kadar gidebilen kronik bir sancı türüdür. Her bebekte olmaz. Kolik sancıyı ayırt edecek ve kesin tanı sağlayacak bir yöntem, test hatta tarif de olmadığından bebeklerin ne kadarında kolik çıkar bilinmez. Ortalıkta bazı sayılar dolaşsa da 10 veletten biri, 3 çocuktan biri diye bu sayıların dayanakları çok sağlam değildir. Ayrıca kolik sancının ne kadar süreceği de aynı şekilde tam belli değildir. Her bebekte farklıdır.
                Elden geldiğince kolik tarifi yapalım. Gaz sancısına benzeyen ancak çok uzun süren ve gerçek sebebi tam bilinmeyen bir olaydır. Hastalık demeyeceğim. Büyüme sürecinin bir parçasıdır. Gaz sancısıyla sıklıkla karıştırılır ancak gaz sancıları belli alışkanlıklara sahiptir. Örneğin yemekten belli bir süre sonra gelir. Genelde pırt sesinden sonra kısmen de olsa bir rahatlama olur. Çok büyük kısmı bilinen gaz ilaçlarına cevap verir. Kolikse genelde çözümsüzdür, kafasına göre takılır ne zaman geleceği kestirilemez bazen de hiç gitmez ve pırt sesinde yaşayacağınız rahatlama ya çok azdır ya da hiç yoktur. Gaz sancısı gazdan olur kolik gaz veya başka bir sürü sebepten olabilir. Gaz genellikle sebep değil sonuçtur. Ayrıca gaz sancısı çeken bebekte kaka da genellikle sorunludur ancak kolikte gaz ve kaka bağımsızdır. Benim çocuk kolik sancısı çekip durdu ama kaka sorunu çok seyrek yaşadı. Kolik bir gün geldiği gibi gider. Bazen azalarak gider bazen de aniden gider. Gaz bir süre gaz çıkarıcılara muhtaç eder sonra azalarak biter.
                Olası kolik nedenleri:
                Kolik genel inanışa göre bebeğin bağırsaklarının uygun sindirim hareketi yapamamasından kaynaklanan bir olay olarak kabul edilir ancak bu ne kadar doğrudur tartışılır. Bağırsak hareketinin olmayışı veya eksikliği bir sorundur ancak olay sadece bu olsaydı sancı kaka ve gaz ataklarıyla sınırlı olurdu. Ayrıca kakanın da sorunlu olması beklenirdi. Ancak koliklerin büyük kısmında kaka-gaz ortak hareket etmez. Çok zor gaz çıkaran bir bebek kolaylıkla kaka yapabilir. Diğer yandan bebeğin bağırsaklarının asıl çalışma sorunu yaşadığı ilk 3 haftada sorun olmazken neden 20-25. Günler arasında ortaya çıkar. Ve en önemlisi neden aniden gelip aniden kaybolur. Bağırsaklar bir günde hareket etmeyi unuttu diyelim bir anda nasıl öğrenir.
                Teorik olarak kolik bağırsak hareketlerinin azlığı ya da olmayışı değil dengesizliği yüzünden oluyor. İnsanların sindirim sistemi özellikle bağırsaklar kendilerine has bir sinir sistemine sahiptirler. Yani hem insanın sinir sistemiyle doğru orantılıdırlar (sinirlenme midene vurur, bu ara çok tatsız tuvalet sorunu var, depresyon kabızlığı…) hem de bir anlamda kendi kendilerine düşünebilirler. Bebek ilk doğduğunda bu sistem henüz gelişmemiştir. Hem fizik olarak çok zayıftır hem de bebeğin bütün organları gibi ne iş yapacağını bilmez.
                İlk matriks filminde hapı alıp da kafayı bulduktan sonra kahramanımız uyandığında zenci amcayı karşısında bulur ve adam ona “bir süre hareket edemeyeceksin. Kaslarını yeniden yapılandırıyoruz. Daha önce onları hiç kullanmadın çünkü” der. Bebeğin durumu da budur. Doğarken bir sürü kas sinir organ ve sistemle doğar ama onların neye yaradığı hakkında bir fikri yoktur. üstelik anne karnında kullanmadığı için oldukça da zayıftırlar. Bebek ilk aylarda elinizi tutamıyorsa bu elinin zayıflığı yanında elini nasıl kullanacağını bilmemesi nedeniyledir.
                Ancak bebeğin doğar doğmaz enerjiye, yani yemeğe, yani sindirime ihtiyacı vardır. Bu nedenle bebeğin ilk doğumunda bağırsakları aynı bilgisayarın ilk açılışını sağlayan temel sistemler gibi çok temel ve basit bir refleksten ibaret bağırsak hareketi ve bun hareketi oluşturan bir çalışma sistemi vardır. Zamanla bağırsağın kendi sinir sistemi ve uyarılma mekanizmaları gelişir ancak tam anlamıyla kullanılmasını öğrenmesi zaman alır. Size çok saçma gelebilir ancak unutmayın bebek doğarken nefes almak dahil herşeyi öğrenmek zorundadır. En gelişmiş bilgisayar bile bir işletim sistemi olmadan bir işe yaramaz ve tamamen kullanışsızdır. Bilgisayara dvd ile yükleme yapabilirsiniz ancak bebeğin yanında bir dvd gelmez. O kendi geliştirir.
                Bu durumda bebeğin bağırsaklarında zaten doğumla birlikte gelen ve kendi başına çalışan bir otomatik sistem var. Üstelik bu sistem asla tamamen kaybolmaz ve ömür boyu var olmaya devam eder. Ardından yeni gelişen bir başka sistem vardır. Bu sistem hem nasıl çalışacağını bilmediği için bazen yanlış işler yapar hem de mevcut sistemle de çatışır. Kolik işte bu belirsizliğin yaşandığı zaman dilimidir. İlk doğumdan gelen sistem kaka ve gazı 3 hızında dışarı yönüne iterken (rakam farazidir) yeni gelişen sinir sistemi hem bunun 2 gücünde olması için çabalar hem de işini tam bilmediği için farketmeden ters yönde de çalışma için emir verir. Arada sindirim için gerekli enzimlerin salınması da gecikir veya yeterince sağlanamaz. Bu arada besinler bağırsakta daha uzun kalır, içerdeki bakteriler sindirimi sağlanamamış besinleri kendi kullanır ve bunun sonucu normalin çok üzerinde bir gaz çıkışı olur ve hareket yönü tam sağlanamadığı için gaz atılamaz. Kakanın gerek sertliği gerekse yarattığı uyaranın farklılığı gaza göre nispeten daha kolay atılmasını sağlarken adı üzerinde gaz olan diğer atık daha rahat hareket eder ve atılımı daha zordur. Bu nedenle kolikte gaz vardır ancak gaz çıkışıyla tüm sıkıntı bitmez. Bağırsakta deyim yerindeyse bir iç savaş vardır. Bu nedenle kolik sancısının iyileşmesi daha ani olur. Gaz çıkışını sağlayan etkenlerin geneli metaboliktir ve düzelmesi daha zordur ama koliğe neden olan bağırsak çalışmayı bilmiyor olayı daha çok fizyolojik bir olaydır ve görece daha kolay çözülür. Bebekler kolay öğrenir.
Kullanılabilecek ilaçlar:
                Herşeyden önce burada ilaç önermiyorum. Size tavsiye veya reçete yoluyla önerilecek ilaçların ne işe yaradığını anlatarak sizin içinde yüzeceğiniz bilinmezler denizini küçültmeye çalışıyorum. Büyük ihtimalle kullanacağınız ilaçlar bir işinize yaramayacak. Ancak o ağlamayı duydukça bir an kesilmesi için varınızı yoğunuzu ortaya koymaya hazır olacaksınız ve mutlaka birileri bundan yararlanacaktır. Hem neyi ne amaçla kullandığınızı bilin (böylece aynı mekanizmaya sahip başka bir şey daha verildiğinde kullanmaya gerek olup olmadığına karar verebilirsiniz) hem de ilaç işe yararsa aslında sorununuzun ne olduğunu bilin. Gerçek kolik ilaçla geçmez. Birgün kendi geçer. Eşimiz ablasının bir sözü vardır: kolik birgün kendiliğinden geçer ve o gün kullanıyor olduğun ilaç senin için en iyisidir. Yani kolik ilaçla sadece azalır geçmez ve herkesin iyi ilacı sizin için de faydalı olacak zannetmeyin.
                İlaç kullanmadan önce eğer mamayla beslenen bir çocuksa mamayı değiştirin. Mama sigara değil. Değiştirilmez diye bir kaide yok. Size doktor tavsiye etmiş olabilir ancak bu o mamanın en iyisi olduğu anlamına da gelmez o mamanın kanun olduğu anlamına da. Kaç doktor mamaların içeriğini tam işlevleriyle birlikte biliyor ve bunların olasılıklarını yorumlayarak mutlak bir neden sonuç ilişkisi içinde tavsiye ediyor tartışılır. Genel eğilim alışkanlık üzerinedir. Ayrıca doktorların geneli her çocuğa aynı mamayı önerir ancak her çocuğun toleransı ve ihtiyacı aynı değildir. Mama değiştirilebilir hatta ben kendi adıma arada farklı mamalar kullanılmasını öneriyorum. Çocuk farklı şeyleri sindirmeyi öğrensin. Ayrıca bebeler mama seçebilir. Her ne kadar yok dense de onların da bir tat duyusu vardır. Hem bebeğin sevdiği hem de sindiriminin rahat olacağı mamayı denemeden anlayamazsınız. Daha sonra mamalar için ayrı bir bölüm hazırlayacağım ancak şu an sadece mama tabu değildir değiştirebilirsiniz. Bebek gaz veya kolik tarzı sebepsiz ağrı çekiyorsa veya sindirimi sorunluysa mamayı değiştirmekle başlayın. En zararsız çaba budur. Anne sütünde direk diğer maddeler bakmanız gerekiyor.
Bio-gaia: Mikrop öldürücü sabun, steril hava, hijyene çok dikkat etmek, mikropsuz alan……vb. aynaya bakın ve kendinizi kandırdığınızı sesli olarak kendinize söyleyin. Bebek sadece doğduğu anda mikropsuzdur. (mikrop vardır ama çok azdır.) Bu arada mikrop dediğiniz şeyler aslında bakteri, mantar, protozoa (veya ilkel canlılar) ve virüs diye 4 ana aileden oluşan (diğer başlığı altında da canlılar vardır ama çok azı bizi ilgilendirir diye yer verilmedi) tek hücreli canlılara halk arasında verilen genel isimdir. Günlük hayatta çok büyük farkları yoktur ancak bilin istedim. Ben genel olduğu için mikrop adını kullanmaya devam edeceğim.
                Bebek doğduğundan itibaren ortalama 24 saat içinde havayla temas eden her yeri (akciğer, bağırsak gibi iç organlar dahil) mikropla kaplanır. Neden mi? Çünkü bizim dış dünyaya karşı savunmamızın yarıdan fazlasını onlar yapar. Mikroplar hepsi el ele vermiş bizi mahvetmek için koalisyon yapmış bir canlı türü değildir. Tüm canlılar gibi kendilerine bir yaşam alanı bulup orada hayatlarına devam etmenin derdindedirler. Bu nedenle bulundukları yeri canla başla savunurlar. Ayrıca aynı alanda yaşarken birbirlerini de baskılarlar ve belli bir denge kurulur. Buna flora adı verilir.
                Bazen herhangi bir sebepten bu denge bozulur. Veya bebekte henüz olay taze olduğu için denge tam kurulamayabilir ve bir mikrop türü diğerine üstün gelir. Tam hastalık yapamayacak kadar az ancak diğerlerinden fazla üreyecek kadar çok artan bu belirli tür veya türlere ait nüfus bazı kaynakları (bebek bağırsağında süt veya mamayı) daha fazla tüketir. Her sindirim gibi mikrobik sindirimde de ortaya gaz çıkar ve bu gaz bağırsaklarda birikerek sindirim sisteminin tadını kaçırır.
                İlaç firmaları kendi kendilerine üreme yeteneği olmayan bir anlamda kısır; bakteri veya mantar ailesinden mikropları vücuda vererek bu fazla büyüyen nüfusu baskılayabileceklerini öğrenmiş ve bazı ilaçlar yapmışlardır. Bunlardan biri de bio gaia dır. İçinde kısır üreyemeyen mikrop vardır ve eğer bebeğinizin sorunu bağırsaktaki mikrop dengesinin bozukluğuysa fayda eder. Yoksa anlamı olmaz. Genelde flora düzelince sıkıntı biter ve ilacın kesilmesi yeterli olur. Bu işe yaradıysa asıl olayınız gaz sancısıdır. Korkmayın kolik değil. Kolikte etkisi çok azdır. Kısmen gaz üretimini azaltır ancak tamamen bitirmez ve oluşanın atılmasına hiç etkisi yoktur.

Metsil: Simetikon diye bir etken madde içerir. Simetikon bir yüzey gerilim azaltıcıdır. Daha bilindik anlamıyla köpük kırıcı. Küçük bir kaba bulaşık deterjanı ve su koyup köpürtün. Üzerine metsil dökün. Köpükler hızla kaybolacaktır. Tamam da bunun anlamı ne?
Sindirim sisteminin iç yüzeyi sümüksü bir madde ile kaplıdır (mkus derler. Bir prospektüste görürseniz diye yazdım). Bu sümüksü madde mide ve bağırsak iç yüzeyini sindirimi sağlayan kimyasallardan koruduğu gibi iç yüzeyde yaşayan daha önce bahsettiğimiz flora adındaki mikrop tabakasının bir kısmının da yaşam alanıdır. Bu bizimle ortak yaşayan mikrop kardeşler bağırsaktaki besinleri kendilerince sindirerek yaşamını sürdürür. Her sindirim gaz çıkarır ancak mikroplarınki biraz daha gazlıdır. Müküsün içinde yaşayan bakterilerin sindiriminden çıkan gaz bazen mukustan çıkamaz ve bağırsağın içi aynı bulaşık deterjanlı su gibi kabarcık kabarcık olur. Bağırsak ne kadar düzgün çalışs ada atacağı gaz serbest hale gelmediği için atamaz ve bebek gaz sancısı çeker. Simetikon adındaki bu madde bu mukustaki baloncukları kaldırıp gazı serbest hale geçirir ve bağırsak hareketi de düzgünse çocuk büyük adam gibi sesler çıkararak kendi senfonisini size dinletir. Sizde başkası yapsa ağzınıza geleni söyleyeceğiniz sesleri kainatın sırrını ruhunuza üfleyen ilahi bir oratoryo dinlermiş gibi sevinerek dinlersiniz.  Bebeğin bağırsak hareketi yeterince düzgün değilse serbest hale gelen gaz hemen çıkmayabilir ancak genelde az da olsa fayda eder. Bebeğinizin şikayetinin yarıdan fazlası bu ilaçla geçtiyse sevinin kolik değil. Sadece gaz sorunu var. Kolikte fayda oluyor ancak %50 hayal.
Size eczanelerden, doktorlardan, internet forumlarından veya başka tanıdıklardan  sab simplex diye mucize bir ilaç tavsiye edilebilir. Doğru işe yarar ancak biraz pahalıdır. Üzülmeyin. Bilindik metsilin 1e1 aynısıdır. İçindeki madde metsildeki simetikondur. Daha gelişmişi falan değil. Simetikon çok kolay ve ucuz üretilebilen kimyasal açıdan sorunsuz bir madde olduğundan bizimki daha kaliteli iddiası da laftan ibarettir. Metsilde 66 mg simetikon bulunur sab simplexte 69. Yani dişe değer bir doz farkları da yok. 1 damladan çok daha az.
Metsil reçetelenebilen bir ilaç olaral ruhsat aldığı için fiyatına devlet karışır ve ucuz tutar. Reçetelenmeme gerek yok diyen diğer ilaç devlet bütçesine bir etkide bulunmadığından devlet fiyatına karışmaz ve 4-5 kat fiyat farkı olur. Size yazık. Pfizeri kendime düşman etmek derdinde değilim ancak göre göre yapılan bu olay da meslekten biri olarak kanıma dokundu ve yazdım. Kazıklanmayın.
Simetikon kimyasal ve biyokimyasal olarak çok rahat bir maddedir. Başka ilaçla etkileşime girmez, bağırsaktan emilip yan etki yapmaz. Dozu aşırı abartmadığınız sürece güvenle kullanabilirsiniz. Bazı forumlarda çocuğa bu ilaçlarla veya bu ilaçları elma yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla karıştırıp bebeğin karnını ayaklarını falan ovduklarını söyleyenlere rastladım. Elinizi kirlettiğinize değmez çünkü dışarıdan hiçbir etkisi yoktur.

Pankreoflat granül: Küçücük paketlerde saklanmış az bir miktar tozdan ibaret gibi görünüz ve kullanacağınızda maya, meyve suyuna veya direk suya karıştırarak bebeğe/çocuğa içirirsiniz. İçinde bir önce ki ilaçta anlattığımız simetikonun bir önceki kuşağı olan silikon toz polimeri ve sindirim enzimleri vardır. Silikon toz simetikon kadar etkili bir köpük kırıcıdır ve gazı serbest bırakır. Önceki ilaçtan farkı bebeğin sindirim enzimleri yetmediği için ortamda kalan sindirilmemiş fazladan yiyeceğin yol açacağı fazladan gaz üretimini kendi içeriğindeki sindirim enzimleriyle sindirerek bebeğin sindirimine yardımcım olur ve gaz üretimini de azaltır. Tek simetikon ilaçlara göre daha faydalı ve etkilidir. Size dışarıdan enzim vermeyin çocuk kendi üretmez sonra diye bir şey söyleyebilirler. Tamamen palavradır. İnsan vücudu dışarıdan sindirim enzimi veriliyor hadi bende artık üretmeyeyim diyecek bir sensör mekanizmasına sahip değildir. Pankreoflatın drje formlarını safra kesesi alınmış kişiler bazen ömür boyu kullanır ve sfra kesesi yoklu nedeniyle oluşan eksiklik hariç başka bir eksiklik zamanla pankreoflat yüzünden oluşmaz. Daha böyle bir şey gösterebilen bir deney, çalışma…vb çıkmadı.
Kuru silikon toz da aynı simetikon gibi kimyasal olarak başka maddelerle etkileşime girmeyen sıkıntısız bir maddedir ancak pankreoflatın içeriğindeki sindirim enzimleri genel anlamda protein yapılıdır. Ayrıca hayvanlardan elde dildiğinden nadiren de olsa alerji yapabilirler. Bu alerji halk arasında penisilin alerjisi olarak bilinen gibi bir reaksiyon değildir. Daha çok ciltte kızarıklık ve döküntü şeklindedir.
Proteinler çok büyük moleküller olduğundan bağırsaktan emilip sistemik etki yaratmaları beklenmez ancak bebeklerin bağırsakları yapıca biraz farklı olduğundan bu maddelerin bebeklerde kana karışıp ileride bazı içeriklere alerji oluşumuna neden olacağı gibi bir düşünce vardır ancak bu düşünceyi destekleyen bir kanıt da yoktur. ben kişisel olarak güvendim ve kendi çocuğumda kullandım. Ancak burada amacım tavsiye değil bilgilendirme olduğundan siz doktora sormadan kullanmayın.
Pankreoflatın sıkıntınızı geçirmesi de sorunun genelde gazdan kaynaklandığının göstergesidir.

Debridat şurup: Bağırsağa sen iyi çalışmıyorsun biraz ıkın emrini veren sentetik bir kimyasal olup aynı zamanda bağırsağın ıkınmasını da kolaylaştıran bir madde içerir. Dediklerini yapar ancak çok güçlü değildir. Büyük insan için olan formunu kullandım ve mesleki olarak çok sevdiğim bir etken madde değil ancak bu amaçla kullanılan ve çocuklarda güvenilir tek ilaç. Gerçek kolikte kısmen etkilidir çünkü bağırsak hareketini düzenleme amaçlıdır. Yanlış sinir uyarımı nedeniyle bozulan hareket yönünü düzeltmez ancak azalmış hareketi arttırır.
Sulandırdığınız şişenin üzerine tarih atın çünkü sulandırıldıktan sonra sadece 4 hafta dayanır. Buzdolabına konmaz çünkü çöker. Güneş görmeyen kapalı bir dolapta saklarsanız 4 hafta boyunca etkisi devam eder. 4 hafta sonra kalan atılır. Düzenli kullanmak etkinin gücü ve kalıcılığı açısından faydalı olacaktır.
Spazmo panalgine: bu konuda belki de en etkili ve en net sonucu veren ilaçtır. İçeriğinde lokal etkili spazm çözücü bir madde vardır ve kafası karışığı için çalışamayan bağırsağın hareketini rahatlatır ve düzenler. Ayrıca içinde barbitürat adı verilen bir sakinleştirici madde vardır ve bebeği ideal bebek gibi yapar. Sakin ve uykulu. Kolay sevilebilir zor ağlayan. Hatta kolay kaka yapan. Ancak bir sorunu vardır. İçindeki barbitürat madde alışkanlık yapabilir. Bebeğin o ilaç verilmediği için günlerce ağladığı yoksunluk sendromu da yaşanabilir kimi araştırmalara göre ileriki yıllarda başka bağımlılıklara da yatkınlık sağlayabilir. Bu nedenle her gün kullanılacak bir ilaç değildir. Çok ucuzdur. Alın evde dursun ancak asla sık kullanmayın tavsiyem haftada 1i geçirmeyin. Çok gerekirse birkaç defa 2 sefer kullanın ama o da sınırlı olsun. Ayrıca hep aynı gün ve saatte vermeyin. Bu ilaçlar psişik beklenti oluşturabilir. Bu da bağımlılığa hazırlayan büyük bir etkendir. Güvenilirdirler. Yan etkileri düşüktür ancak o bağımlılık yok mu. Her bebeğin bünyede farklı zamanda bağımlılık geliştiğinden bir şey söylemek de zor.
Bazı durumlarda bir süre her gün verilmesi gerekir. Doktorunuz size açıklar ancak o zaman o durum ortadan kalktığında birkaç hafta ara verin. Bağımlılığı eroin gibi değildir ve tedavisi vardır ancak zahmetlidir. Güzel ilacı zamanlı ve gereğinde kullanırsanız hiçbir derdiniz olmaz.
Bazen eczane size bu daha zararsız diye gliserin kansuk fitil satmaya kalkabilir. O sadece kabızlıkta kullanılan bir kaydırıcıdır. Ne bağırsak hareketine faydası olur ne gaza ne de başka birşeye. Fazla katı olan kakanın kolay akmasını sağlar. Evde bulunsun ama bu işin ilacı değildir.

Nurse harvey’s şurup: hemşire hatvey adında bir İngiliz halk arasında faydalı diye bilinen 3-4 otun düşük konsantrasyonlu sularını karıştırıp yapmış. Bebeği kısmen rahatlatarak kısmen de bağırsak spazmını azaltarak fayda eder ancak mucize beklemeyin. Sadece fayda eder. Bitkisel deyip dozu abartmayın. Fevkalade ters etki de yapabilirsiniz. Dozuna uyun. Size bu şurubu çok överler ancak önce bir kullanın kendi gözleminize göre devam edin. Kanuni mecburiyet gibi davrananlar oluyor. Nurse öyle bir şey değil.

Hindistan cevizi yağı: Bağırsaklara çalış emri veren bazı maddeler içerir, kısmen dengeleyici etkisi nedeniyle bir yere kadar spazmı da çözer, mukus salgısı az olan çocukta bizzat kendi kaydırıcı etki göstererek kakanın bağırsak duvarlarını rahatsız etmesini önler ve kolay kaka sağlar. Faydalıdır ancak mucize değildir. Doz açısından diğer maddelerin çoğundan daha esnektir. Ayrıca bebeğin tadını sevme ihtimali daha fazladır. Sadece çok kolay sıvaşır ve suyla temizlenmez. Ter beziyle de atıldığından bebeği sık yıkamanız gerekir.
Size tavsiye edenlerin söylemeyi unutacağı şey soğuk sıkım Hindistan cevizi yağının asıl faydalı olan tür olduğudur. Standart sıkımlar hiç fayda etmez ve çok kötü bir tatları vardır. Farkı anlamak kolaydır. Soğuk sıkımlar çok pahalıdır fiyat 2-4 kat arası daha fazladır, serin ortamda hemen katı hale geçer standart sıkımlar buzdolabında bile sıvıyken soğuk sıkımlar 15 derece civarında donmaya başlar, tadı daha bir Hindistan cevizidir standart sıkımlarda kimyasal bir tat vardır, soğuk sıkımlar sıvı haldeyken bile berrak değildir içinde lif kalıntıları vardır standart sıkımlar son derece berraktır ve soğuk sıkım yapın kokusu gerçek Hindistan cevizini çağrıştırırken standart sıkımlar sadece andırır. Soğuk sıkım ürünlerin üzerinde soğuk sıkım diye yazar. Diğeri bir şey yazmaz. Soğuk sıkım yağı bulmak zordur. Size küçük şişede olanı vermeye kalkarlar. 2014 yılında zade vital diye bir markada bulmuştum. Sonradan başka marka çıktı mı bilmiyorum. Araştırın.  Standart sıkım 20 gramı 6 tlyken 40 gram soğuk sıkım 30 tlydi.

Kimyon suyu: 1 çay kaşığı kimyonu yarım çay bardağı suda kaynatın su soğuduktan sonra kimyonun çökmesini bekleyin ve üstte kalan renkli ancak berrak suyu içirin. Sancıyı alır ve kolay gaz çıkarmayı sağlar. İlginçtir gaz çıkışını arttırır ancak kaka frekansı pek değişmez. Günde 4 defa kullanılabilir. Fazlaya kaçmayın. 2-4 çay kaşığı verilebilir veya enjektörle 1-1.5 ml. 24 saat ancak dayanır her gün yenileyin.
Bazı yerlerde ezilmemiş kimyonun daha faydalı olduğu söylenir bazı yerlerde de toz kimyonun. Ben bir fark göremedim.  O yoklukta çare ararken sübhanekeyi tersten oku fayda eder dense insan dener. Siz de duruma göre bir deneyin.

Rezene suyu: Fayda ettiğine inanılır genel kanıdır. Bende fayda etmedi ama denemekte fayda var.

Muskat: Az bir miktar günde 1 defa kabuğunu biberona katın fayda eder derler. Denemedim.

Zeytinyağı: Kaka zorluğu da varsa saf sızma zeytinyağı 1-2 ml günde kullanımda fayda eder. Ancak tam bir kolik çözücü olmaktan çok bağırsakları rahatlatıcı ve kısmen hareket sağlayıcıdır. Kaka sorununu büyük oranda çözüyor ancak spazmda etkisi zayıf.

Laktaz enzimi (laktazm): Laktoz sütte bulunan ve süte has şekerdir. Yapısı itibariyle diğer şekerleri sindiren enzimler laktozu sindiremediğinden laktaz adı verilen özel bir enzim ile sindirim sağlanır. Laktaz bazı kişilerde doğuştan eksiktir veya hiç yoktur. Bebeklerde de salgılanması zaman zaman azalır veya yavaş yavaş artar. Bu süre zarfında bebek laktozu sindirmeyi beceremez. Sindirilemeyen laktoz bağırsaktaki bakterilerce sindirilir ve gaz açığa çıkar. İnsan laktazı gazsız sindirim sağlar ama bakteri laktazı gaz çıkışına neden olur. Bu da bebekte gaz demektir.
Laktaz enzimi bazen azdır bazen de tamamen yoktur. Bebeklerde azlık veya yokluk durumunda zamanla geçme şansı vardır. Yani sorunu8nuz laktaz enzimi eksikliğiyse bir süre sonra geçme ihtimali var.
Mama içen bebekte mamaya her 100 ml için 2 damla olacak şekilde eklenerek; anne sütü emen bebekte direk ağıza 2-3 damla damlatarak kullanılır. Ben sadece laktazm diye bir marka bulabildim. Farklı bir markda hatta her ilaçta önce içini okuyun. Zaman içinde bazı değişiklikler yapılır. Dozu öyle tayin edin.
Eğer laktaz enzimi kullanımıyla sorununuz şöyle böyle çözüldüyse bebeğin laktoz sindirimi yetersiz demektir ve büyük ihtimalle birkaç ay içinde sorun ortadan kalkabilir demektir. Çok ciddi düzelme varsa çocuğu ciddi bir hastaneye götürün ve laktazını ölçtürün. Büyük ihtimalle laktaz üretimi çok düşüktür. Laktozsuz mamaya geçmeniz gerekebilir. Yaş ilerledikçe tamamen olmasa da bir hayli düzelme ihtimali var.

Laktaz enzimleri soğuk zincirdir. Yani dolapta saklanır ve açıldıktan sonra 1 ay içinde bozulur. Çantanızda gezdirmeye de kalkmayın. Bozulmuş enzim artıkları alerji yapabilir.


Tavsiyelerim:
1-      Kolik zaman içinde kendi kendine evrimleşir. Yani sorun zaman içinde şekil değiştirebilir. Bulduğunuz bir çözüm birkaç gün hafta veya ay sonra fayda etmeyebilir. Bilginiz olsun.
2-      Kolik çok sebepli bir olaydır. Bazen birden fazla çözüm denemeniz gerekebilir.
3-      Bitkisel zararsız fikrini kafanızdan çıkarın. Dozu şaşarsa her şey zararlıdır.
4-      Size her kafadan bir tavsiye gelecektir ve en iyisi o tavsiye olacaktır. Tavsiye işe yaramadığında gönül koyan bile çıkar. Hazırlıklı olun. Kimseye uymak zorunda da değilsiniz.
5-      Hiçbirşey işe yaramadığında korkmayın. Kolik böyle bir şey. Aramıza hoşgeldiniz. Bir ara kendiliğinden geçiyor. Bazen 1 anda bazen 1 günde bazen de bir süreç içinde azalarak kolik geçer. İleri yönelik kötü birşeyin habercisi de değildir.
6-      Buradaki açıklamalar bilgilendirme amaçlıdır. Tavsiye değildir.
7-      Burada yazmayan ruhsatlı, ruhsatsız ilaç, kocakarı ilacı, hurafe (sübhaneke olayı gerçektir) mevcuttur. Ayakları elma yağı veya tatlı badem yağıyla ovalamak kısmen zararsızdır ancak içilecek bir şeyi önce bir araştırın. Çocuğun o ağlayışı dinmedikçe herşeye hazır olursunuz ama merak etmeyin araştıracak zamanınız var.

8-      Sabır sabır sabır.

36 yorum:

  1. Bu güzel yazı için teşekkürler. Çok aydınlatıcı oldu gerçekten. Gece 04.17 de okuduğuma göre durumu siz anladınız :) hepimize allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yardimciniz olsun. Kac aylik simdi. Biz de cok cekmistik. Yapabilecegim birsey olursa buradan veya gplus tan mesaj atin. Ilk firsatta cevaplarim. Yardimim olabildiyse ne mutlu

      Sil
  2. Allah yardim etsin hocam. Biz de kolikten cok cekmistik. Ben de cok sabahladim. En kotusu de o caresizlik hissi. Faydam olduysa ne mutlu. Yapabilecwgim birsey olursa cekinmeyin buradan veya gplustan mesaj atin. Ilk firsatta cevap yazmaya calisirim

    YanıtlaSil
  3. Bebeğimin ve benim yardıma ihtiyacımız var yazınızı belki beş defa baştan sona okudum lütfen yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size google plus ve mail araxiligiyla cevap yazdim ama ulasip ulasamdigini bilmiyorum. Hangouts twittr facebook ve google plustan her zaman ulasabilirsiniz. Konu cocuk oldu mu neler hissedildigini iyi bilirim. Telefonumu buradan paylasamiyorum ancak diger kanallardan ulasirsaniz her zaman elimden geleni yaparim. devrimctr@gmail.com adresi de aciktir

      Sil
  4. Cok tesekkurler okurken boyle beyinlerde var diye gurur duydum sizle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guzel yorumunuz icin tesekkurler. Faydam olabildiyse ne mutlu bana. Ben cok zorluk yasamistim

      Sil
  5. Bizimkide bir gun gun boyu sakin aglamaca yapiyo diger gun siddetli 2 saat gibi agliyo mesela 2 aylik asisi vardi atesi cikti o iki gun hic aglamadi calpol verdim onunla bir ilgisi olabilir mi yoksa kolunun acisindan aglamayi mi unuttu melek gibiydi yavrum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asidan sonra vucut yorgun dustugu icin bagirsaklarda genel bir gevseme olabilir. Calpolun rahatlatmis olmasi dusuk ihtimal. Bugune kadar calpol nedeniyle ferahlayan bir sindirim sorununa rastlamadim.
      Kolik ara ara sekil ve siddet degistirir ancak dediginiz tarzda bir gunubirlek degisim kolikten ziyade dusuk motilite gibi duruyor. Bebek kac aylik neyle besleniyor belirtirseniz daha cok yardimci olabilirim

      Sil
    2. Bebek 2 bucuk aylik gunduzleri uyumuyor gaz cikarsada kivranip duruyo anne sutu veriyorum sadece umarim gecer artik aglayinca cok caresiz hissediyorum sizinki kacinci ayda bitti eskisi kadar yogun olmasada gaz tam gaz devam:)eskiden 3 saat aglardi simdi 1 saate dustu bebegimin aglamadi gun yeniden dogmus gibi olcam iyice bunaldik bizde

      Sil
    3. Genelde 6. Aydan sonra ferahlarsiniz ancak tam bir surec vermek zor. Beni 40 gu.de gecer. 3 ay bitince tamam hele bir yasi gelsin diye oyalayip durdular. Genelde kolik de gaz da bebek hareketlendikten sonra azalarak biter. Bebegi yere birakip debelenebilecegi bir ortam yaratin.

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Devrim Bey merhaba, bizim 2 aylık bir erkek bebeğimiz var, 10. günden beri sürekli ağlıyor. İlk başlarda idrar yolları enfeksiyonu ve fimosiz adı verilen sünnet derisi kalınlığından dolayı çişini zor yapıyordu, damla damla olarak, Genta diye antibiyotik iğne vurulunca enfeksiyon geçti ama fimosizden dolayı doktor erken sünnet önerdi. Kalbinde üfürüm var, kardiyoloğumuz kapakçığın büyük olduğunu ve kapanmayacak büyüklükte olduğu için 4 yaşında küçük bir ameliyat olması gerektiğini söyledi. Doktorun tavsiyesi üzerine Hipp 1 Organik mama, Dr. Brown's biberon kullanıyoruz. Gaz olmaması için çok özen gösteriyoruz, annesini de çok güzel emiyor, ama ağlama krizleri bir türlü azalmadı. Karnı da benzetmek gibi olmasın ama Afrikalı bebeklerin karnı gibi şiş ve davul gibiydi ilk başlarda, doktor bunun karnı fokur fokur kaynıyor dedi, ultrasonda yoğun gazdan böbrekler ve bağırsaklar tam incelenemedi. Eşim gaz olmasın diye yediğine içtiğine çok dikkat ediyor, acaba onun sütünü analiz ettirebileceğimiz bir yer var mı? Çünkü hamileliğinde çok kabızlık çekti, ama bebeğimiz kaka yapmada sıkıntı yaşamıyor. Karnı eskisi kadar olmasa da halen şiş. Gün içerisinde krizi başladığında en son çare olarak saç kurutma açıyoruz ve battaniye ile sallayarak uyutabiliyoruz. Hatta hamak, kolik bebeklere iyi geliyor diye hamak bile aldık ama pek sevmedi. Hocamız 3. ayda %99 geçecek, koliğin kesin çözümü yok dedi, çok küçük bir ihtimal 4. ve 5 aylara sarkabiliyormuş, biz de sabırla 3. ayın bitmesini bekliyoruz, ilk önceleri Nurse Harvey's ve Sab Simplex kullandık, şimdi Colinox kullanıyoruz sadece, doktorumuz değiştirdi, mamayı da değiştirmemizi söyledi. Aptamil Comformil 1 kullanacağız. Bir de acaba bebek biraz hassas olabilir mi? Fazla duygusal? Kendinize iyi bakın, iyi günler...

    YanıtlaSil
  8. Iyi gunler ben de yazınızı bastan sona 2 defa cok dikkatli okudum. Benim de bebegim 2 bucuk aylık. Cok siddetli gaz sancıları yasıyoruz. Soyle ki dogdugundan beri aglamadan gecen 10 dk sını hatırlamıyorum. Bu ayında gulucukler dagıtması gerek fakat daha biz o mutluluga erisemedik. Psikolojik olarak bitmis durumdayım. Belki bir akıl verirsiniz umuduyla yazmak istedim. Yazınıza bakarak kolik olmadıgını dusunuyorum. Cunku susturulmaz 2 3 saatlik aglamalar seklinde degil bizimkisi surekli. Ikınma ve aglama. Gaz cırsa da rahatlamıyor. Sab simplex ve biogaia kullandık hicbir yararını gormedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sab simplexe bosa para harcamayin. Metsil ayni isi daha ucua gorur. 4 ay bitince pankreoflat granul deneyebilirsiniz. Yarim poset. Bir de kimyon suyunu tavsiye edebilirim. Tahminimce sizinki bagirsak tembelligi. Ciddi bir olay degil. Bacaklarina pasif jimnastik yapin. Bol bol debelenmesini saglayin. Bagirsak hareketi yavasligina bagli gazda bebegin bacaklarinin hareketlenmesi cok fayda ediyor. Bosta calisan bacaklar sorununuzu tamamen cozmez ama bebek bacak hareketlerine itekleme hareketlerine alisinca biraz daha yuk binecek hareketler yaptirabilirsiniz. Ornegin bebegin elinizi itmesini saglayin veya ayaklarini bir yere dayayip kendini itmesini saglayin. Oyun halisi varsa bir duvar veya bebeginayaginin icinden gececegi bosluklar olmayan bir mobilyaya dayayin ve birakin kendini itsin debelensin. Bacaklar goclendikce sorunu cozulur. Emeklemeye basladi mi hemen hic kalmaz. Debridat forte kismen isinizi gorur ve guvenlidir ama su duru@da gerek yok. Sikintisi olunca aglayan bebekten korkmayin. Kolay degil biliyorum benimki de hala cok aglar ve bazen hayattan sogutur ama derdi varken susan bebek daha kotudur emin olun. Bebeginiz hareketlendikce sizin sorununuz bitecek. Devrimctr@gmail.comdan bana ulasabilirsiniz. Gplustan da ulasilabilrim. Twitter ve faceden bulursaniz lutfen kendinizi tanitin. Hangoutstan beni bulan birkac arkadasimiz da oldu ama ben nasil kullanildigini bilmiyorum. Lutfen kendinizi tanitarak ekleme mesaji gonderin.

      Sil
  9. Bir arkadaşım hamileyken alınan probiyotiklerin bebekteki gaz ve kolik problemlerine iyi gelebileceğini söylemişti.Bu konudaki fikrinizi merak ediyorum. Bir de genel olarak bu hazır probiyotikler gerçekten etkili mi? Başka bir arkadaşım da bebeği hasta olduğunda, bağışıklık sistemini güçlendirmesi için ilaç yerine verdiğini söyledi.

    YanıtlaSil
  10. Sindirim sistemine destek olmakbicin prebiyotik kullanilir. Bu prebiyotikler. Birbirine baglanmis cok sayida seker yapida olup insanin aindiremedigi ancak faydali bakterilere yasam alani saglayan besin parcalaridir. Sindiremedigimiz lifler ailesine ait bir madde grubudur. Probiyotuk ise kendi basina ureyemeyen veya uremesi kisitli sindirim sistemimizdr zaten bulunan faydali mikroplardan ibarettir. Bildigimiz yogurt mayasi da bu gruba dahildir son yillarda yayginlasan reflor turu isal kesicilerde. O mikroplarin yasamaai icin bizim sindirim sistemimiz cok idraldir ve onlar bu yasam alanina sahip olmak icin bize zarar veren mikroplarla savaairlar. Prebiyotiklerden farkli.olarak probiyotikler canlidir. Ancak her ikisinin de etkisi oldukca yereldir. Ornegin bogaz enfeksiyonu icin probiyotik icmek fayda etmez. Bu nedenle annenin kullandigi prebiyotigin bebegin sindirimini kolaylastiracagi veya annenin aldigi probiyotigin bebegi sindirim hastaliklarindan koruyacagi fikri bana pek mumkun gorunmedi. Her iki maddeninde emilimi olmadigi icin kana marisip bebege ulasmasi mumkun degil. Ancak annenin yasadigi sikintinin yaratacagi kimyadal baskinin bebege de yansiyacagi bilindigi icin annenin rahatlamasi bebege de dolayli olarak fayda edebilir. Aancak tekrar ediyorum fayda oldukca dolaylidir. Bu yuzden bir sikintiniz yokken pro veya prebiyotik kullanmanizin size bir faydasi olmayacaktir. Durduk yere fayda eder diye sikayetiniz yokken destek materyali kullanmayin. Gerrkmeyen hersey risktir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni görebildim cevabınızı. Çok teşekkürler. Söylediklerinize katılıyorum. Sonuçta Allah bizi yaratırken ben eksik yapmışım kusura bakma diyip bizi bir kutu prebiyotikle göndermiyor dünyaya. Bir sıkıntı yokken kullanmak bana da anlamlı gelmemişti.

      Sil
  11. Yanıtlar
    1. İyi aksamlar kızım 2 aylik kaka prolemi var 8 gün oldu yapmiyo kil alimi normal dedi ebemiz 3800 doğdu suan6200 doymadigindan kaka yapmaz diyorlar sizce neden olabilir lavmanda yapimasina rağmen yine yapmadi

      Sil
    2. İyi aksamlar kızım 2 aylik kaka prolemi var 8 gün oldu yapmiyo kil alimi normal dedi ebemiz 3800 doğdu suan6200 doymadigindan kaka yapmaz diyorlar sizce neden olabilir lavmanda yapimasina rağmen yine yapmadi

      Sil
    3. Soyma hissi ile kaka sogrudan iliskili degil. Bebekleede ac karnina kaka uyarisi olmayabilir ama kaka icin mutlaka tika basa doymak.gerekmez. biraz bile mideye birseyler girse genelde bagirsaklarda hareketlenir.
      Sizde buyuk ihtimalle barsak tembelligi var. Ancak once bebege ne veriyorsunuz genel beslenmesi ne uzerine tarif ederseniz size daha dogru bilgi veeebilirim. Bir de bebek kac aylik veya yasinda.
      1 yas oncesinde seyrek.kakadan cok rahatsiz olmayin. Yazimdada dedigim gibi bu bebeklerde olur ve zamanla gecer. Yapacak fazla birsey ol@adigi icin bu konu tam olarak hastalik sayilmaz.
      Yegenim vardi haftada 1 ancak yapardi. Anne sutune ragmen. 1 yas civarinda normale dondu. Genelde bacaklar hareketlendikce sindirimle ilgili sorunlarda azalir. Doktoru 10 gune kadar mudahale etmek istemediklerini soyledi.
      Lafi cok dagittim. Ozetle bebegin yasi ve beslenmesi hakkinda biraz daha bilgilendirirseniz daha fazla bilgi verebilirim. Kakalar arasi surekli 10.gunu geciyorsa daha ayrintili bakilabilir ama daha kisa sureler icin cocugu oyuncak etmeyin. Son olarak bacaklar hareketlendikce bebek rahatlar.

      Sil
  12. Devrim bey size daha oncede yazmistim o zamanda yardimci olmustunuz bizim kolik 3.ayda bitti 4.aya dogru baya gelisme vardi suan 10 aylik olacak bebegimin hala gaz sancisi var gun icinde aglayip sizlamiyoda geceleri kivraniyo bu gazin bitcegini hayal bile edemiyorum gercekten bitiyor mu:)ya birseye alerjisi var ondan kivraniyo aklim almiyo kaka yapio diyorum bu gece rahat uyur gene kivranmaca gun icinde hic gaz cikaramiyo sizin yavrunuzun gazi ne zaman bitti banada isik olsun gerci en kotu derdimiz bu olsun bunada cok sukur.Laktoza fln bktirdik negatifti anlamiyorum neden bole hala emiyor bu arada sizin yorumunuz ne olur bu duruma

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, bu güzel açıklayıcı yazı için çok teşekkürler. Benim de 2 aylık bir kızım var kabız değil kaka yapmayı bilmiyor. Uyarıyorum sürekli yavrum yapmadığından renkten renge giriyor. Yaptığında sarı normal kıvamda yapıyor. Sütümü hiç bir şekilde almadı. Mama ile besleniyor. Ayrıca hiç bir mamayı yemedi piyasadaki tüm markaları denedik diyebilirim. Hipp kaldı bi tek. Şuan dr tavsiyesi ile humana aldık 10 cc kadar içiyor napıcamı şaşırdım açlıktan ağlıyor. Humana biraz tatlı gibi sanırım ondan içti sizce ne yapabilirim tavsiyeleriniz olabilirse sevinirim. Spazma fitili almayı düşünüyorum bu arada.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba 41 günlük kiz bebeğim var ve 2 ci haftadan itibaren sürekli ıkınma sesi çıkararak uykusundan ağlayarak kalkıyor şuanda Nursey pankreoflat ve biogala bu üçünü kullaniyoruz ilk günden bugüne kadar rahatsızlıklarım nedeni ile sütüm çok azdı ve mama ağırlıklı beslemiyoruz aptamil le başladık son 10 gündür farklı mama kullanıyoruz kakasini yaparken ıkınıyor ve ağlıyor gazını çıkarıyorum bahsettiğim damla ve tozu kullanıyorum ama hala sorunu devam ediyor ayrıca yumsak yüksek yastıkta yatınca uykuya dalıyor reflüsü olabilir mi? Ve bu gaz sorunu ne zaman geçicek onunla beraber bizde harap olduk :( rica etsem önerilerinizi talep etsem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bu ucluyu kim tarif ettiyse ya tutarsa demis. Sizin sorununuz buyuk ihtimalle kolik degil bagirsak tembelligi. Bu iyi haber diger iyi haberse bebegin bacaklari hareketlendikce sorununuz azalacak. Bebegi rahatca debelenecegi sekilde yere birakin. Ara ara kendiniz bisiklet pedali cevirir gibi hareket ettirin. Kisa syrede pirt sayisi artar.

      Sil
  15. Merhaba öncelikle yazınız güzel be açıklayıcı
    33 günlük bebeğim var gaz sancısı çekiyor gün içimde rahat iki üç saat bazen artıyor ağlama krizleri yaşıyoruz uykuya zor dalıyor hatta uyuyamıyor uyusada hep bir zıplama uyanma modunda doktor Nurse Harvey’s önerdi ilk haftalar ama pek işe yaramadı daha snra pankreoflat yazdı günde 1 paket 1 çay bardağı su ile karıştırılıp 1günde bunu bitireceksiniz her mama zamanı 7 8 çay kaşığı şeklinde dedi sizce bir sakınca varmıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 ayi gecmis bebeklerde pankreoflat kullanilabilir. Dediginiz dozlarda sikinti olmaz. 3 aydan sonra 2 6 aydan sonra 3kati doza cikabilirsiniz. Korkmayin. Sulandirilmis tozu da 24 saatten fazla bekletmeyin. Nurse harveysin ise yaradigi kimseyi gormedim. Zarari yok ama faydasina kefil olmam. Bosa para vermeyin.
      Bebegi sik sik yere birakin. Kendi kendine debelensin. Aglarsa da almayin. Bisey olmuyor merak etmeyin. Arada sirtustu yatirip bisiklet cevirme hareketi yaptirin.
      Golden goatin anne sutune en yakin oldugunu kim uydurdu bilmiyorum ama viralden ibaret. Cukurovanin daglik kesimlerinde hayat keci uzerinedir. 1000lerce yildir keci besler keci urynleri kullanirlar. Onlar bile bebege gerekmedikce kecinsutu vermez.
      Bebek mamalarinda asgari standart bile oldukca iyidir. Korkmayin butcenize uyani alin. Eski marka veya mucize formul diye buyuk markalara fazla odemeyin. Ben hipp diye direndim durdum sonra hepsinden kullandim en ucuz olan bebelacta en rahat donemimi yasadim. Su an bimde hero yerine satilan mamayi kullanmadim ama icerigi pek anlamli gelmedigi icin tavsiye etmiyorum. Bunun dsinda kolay bulabilecegibniz ve butcenizenuyani kullanin. Markacilik yapmayin.
      4. Aydan itibaren hipp kavanoz mamalarinin bazilari ve ari muhallebi ele destek yapin. Ariyi begenmezler ancak hem uzun zamandir tecrube edilmis bir formuldur hemde tok tutar.

      Sil
  16. Buarada beni çok emmiyor genellikle mama yiyor golden goat keçi sütü mama yiyor anne sütüne en yakın onun olduğu ve kullanmaya devam etmemi söyledi doktor kabızlık falan yapabilir mi

    YanıtlaSil
  17. Merhaba öncelikle yazınız için teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş benim 54 günlük bebeğimde gaz sıkıntı si var ama normal gaz çıkarıyor kolikten şüpheleniyor um ilk başta muskat tavsiye edildi bir kaç kullanım dan sonra vazgeçtim şimdi de kimyon öneriliyor ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kolik yazida dedigim gibi gazdan bagimsizdir. kolik bebeklerde gaz aorunu da olur ama gazini gazini cikarmasina ragmen kolikle ilgili sikintilari devam edebilir. sorununuzu tam aciklamamissiniz ancak anladigim kadariyla sorununuz kolikten cok bagirsak tembelligi. cunku kolik aglamalari yasayan anne babalarin caresizligini yazinizda hissetmedim. 2aylik bebekte bagirsak tembelligi sik yasanan yas durumdur. ozellikle mamayla beslenen bebeklerde sik rastlanir.
      kimyon kullanin zarari olmaz ancak faydasi uzun sureli degildir. soguk sikim hindistan cevizi yagini kimyondan sonra deneyebilirsiniz. tembellikte oldukca iyi donusler oldu

      Sil
  18. 25 temmuz 2020 de blogunuzu bulup okumaya başladıysam bir hikmeti vardır ve yalniz degilimdir değil mi?!

    YanıtlaSil
  19. Acaba soru sorsak hala burda mısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala buradayim. İsteraeniz devrimctr@gmail.com

      Sil
  20. 3 Aylik bebeğe dedribat ne kadar vermeliyiz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gunde 2 defa ceyrek olcekle baslayin. Fayda eder ama dozlar arasinda agrili surecler olursa gunde 3 defa ceyrek olcege cikarsiniz. Fayda gordunuz ama yeterli gelmediyse dozu gunde 3 defa yarim olcege kadar cikarabilirsiniz.

      Sil