13 Temmuz 2014 Pazar

kıyafet harici tekstil- ağız bezi/ emzirme örtüsü/ u yastık


Kıyafet harici tekstil:

Ağız bezi, omuz bezi, emzirme örtüsü, u yastık.

Ağız bezi ve omuz bezi:

                Normal insanların yiyeceğin midelerinden yemek borusuna geri gidişini önleyen bir kapakçık vardır. Bebeklerde bu 6 ay- 1 yıl kadar yoktur. Üstelik yutma refleksleri de büyük insanlardan farklıdır. Özellikle ilk aylarda ağız dolmadan yutmadıkları için ağızlarında yediklerinin son kısmı hep kalır. Bu nedenlerle bebekler hem çok kolay kusar hem de sıklıkla sebepsiz yere ağızlarından son yedikleri sızar.

                Bebeğin cildi çok yumuşak ve hassastır. Peçete, kağıt havlu hatta ultra yumuşak tuvalet kağıdı kullanımı bebeğin cildini 1-2 gün içinde tahriş eder ve bebek bu acıyla durmadan ağlar. Ayrıca bebeğin kusmuğu çok değişken kıvamlardadır. Kağıt ürünlerinin ememeyeceği akışkanlıkla uğraşmanız gerekecektir.

                Bu nedenle bebeğin ağzını silmeniz için sıkça kullanmanıza rağmen ona zarar vermeyecek ve değişik kıvamları silebilecek özellikte kumaştan ağız bezine ve bebek omzunuzdayken çıkanları tutacak, ayrıca bebek uyurken başının altına sereceğiniz hem terini emecek hem de sızıntıları tutup yatağın batmasını önleyecek aynı özellikte kumaştan omuz bezine ihtiyaç vardır.

                Bu malzemeler çok fazla kullanılırlar bu nedenle en az 10 tane onuz bezi, en az 30 tane de (abartma değil biz 40 tane yaptık bazen kalmıyor) ağız bezi lazımdır. Rakamlar ilk başta çok görünebilir ama gerçek ihtiyaç bu. Ya da günde 2 defa birkaç parça bez için çamaşır yıkamanız gerekebilir.

                Bu malzemelerin gerçek maliyetleri çok düşüktür ancak hazır almak için bir mağazaya gittiğinizde ilk başta küçük görünen ancak gereken miktarlarda almak istediğinizde epey yekun tutar. Üstelik kumaşın ne olduğunu da bilemeyebilirsiniz. Zaten almadan önce mutlaka paketi açıp kumaşın yumuşaklığını kontrol edin. Tavsiyem kendiniz yapın. Büyük dikiş becerisi istemez. Kenarların iplik atmayacak şekilde içe kıvrılıp dikilmesi yeterlidir. Elle bile yapılabilir. Makine kullanmayı bilen bir yakınınız varsa ondan rica edin hiç yoksa orta halli bir semtteyseniz bir terziden rica edin. 1 paket alacağınız fiyata kumaşı dahil tamamı biter.

                Kullanmanız gereken kumaş türleri ‘SARAÇBOL’ kumaş veya ‘METRELİK TÜLBENT’ kumaşıdır. Kumaşçı bebek için mi diye sorarsa doğru yerdesiniz demektir. Saraçbol biraz daha serttir ama daha az leke bırakır. İkisi de işinizi görür. Ebatlar ağız bezi için yaklaşık 25*15 cm (artan kumaşı da kullanın. Küçük işlevsiz demek değildir.) Ebadı belirlemek için en kolay yol peçeteye oranlayın. Kare yapsanız da olur.  Omuz bezi için 25*25 veya 30*30 uygundur. Rakamlar yaklaşıktır. 3 eksik 5 fazla önemli değil. Anayasal bir engel yok. Resimlerdeki işlemeler keyfinize bağlı bir ek faydası yok.

20140713_150324.jpg

Omuz bezi ebat

20140713_150319.jpg

Omuz bezi

20140713_150300.jpg

Ağız bezi

Emzirme örtüsü:

                Misafirlik veya alışveriş veya gezme gibi ev ortamı dışında ve başkalarının görüşüne görece daha açık alanlarda mahremiyetinizi korumak ve meraklı gözlerden korunmak için emzirme örtüsü kullanılır. Bu da önceki madde gibi çok basit olup satın alırken fiyatlı malzemelerdendir. Tavsiyem bunu da kendinizin yapmasıdır. Bir özelliği yoktur. Uzun kenarında boyuna asmak için cırt bulunan dikdörtgen bir kumaştan ibarettir. Geneli 1* metre1 veya 90*90 cm ebadındadır. Yani bir kumaşçıdan (manifatura deniyor sanırım) 1 metre pamuklu ve desenini beğendiğiniz bir kumaş (kuma toplarının genelinin eni 1 metredir) ve 40-50 cm cırt (metreyle satılırlar parça satmaya kalkan olursa başka dükkana bakın) alırsanız işin yarısı biter.

                Devamında kumaşın kenarlarını içe kıvırıp dikin ve kenarlardan birinin orta kısmında 30-35 cm genişliğinde bir aralık belirleyin. Bu aralığın iki ucuna cırtları dikin. Bu alan kumaşı boynunuzdan geçirip cırtlarla kapatacağınız askıdır. Bir çeşit boyuna asılan yarım panço olur.  Cırtlı alan boynunuza asılır kalan dikdörtgen kumaş da mahremiyetinizi korur. Önüne gelen denyonun emen çocuğu sevmesini engellemek, çocuğu güneşten ve toz gibi dış etkenlerden korumak veya çocuğun çevredeki hareketten rahatsız olmayıp sakin sakin emmesini sağlamak gibi ak faydaları da vardır. Dışarıda kullanılacağı için kolay kirlenir 2 tane yapsanız iyi olur. yok ben dışarıdan alacağım diyorsanız deneyin ve hem kumaşın dikişinin hem de cırtların boynunuzu rahatsız etmeyeceğinden emin olun

20140713_151634.jpg

Boyun genişliği

20140713_151640.jpg

Genel görünüm

 

Emzirme yastığı-u yastık:

                 20140713_142130.jpg

 

20140713_142147.jpg

 

Emzirirken bele tam oturduğu için çocuğun ağırlığını daha kolay taşıyabilir ve standart yastıklara göre daha farklı konumlarda emzirme imkanı sağlar. Hamilelik döneminde de annenin beli için iyi bir destektir. Çocuk emmeyi bıraktığında o yastığa yatırılarak biberon verilebilir. Hem sağa sola dönmesi engellenir hem de başı yüksekte olur.  Çok amaçlı ve çok faydalıdır.

                Önceki maddede yer alan malzemeler gibi bu da evde yapılabilir. Bel ölçünüze göre bir iç çap belirleyin. 14-15 santim fazlası bırakılarak kartondan bir kalıp çıkarın. Sonra o kalıpla 2 parça kumaşı kesin. Bu iki parçayı birbirine dikin. İçini doldurmak için boncuk silikon kullanmak iyi olur. pamuk çok ağır olur. Yün aşırı terletir. Ayrıca hem pamuk hem de yün çok zor kurur.  Düz silikonsa zamanla çöker ve belli bir noktada toplanır. Boncuk silikon hem toplanmaz hem da makinada yıkandığında sıkılmaktan daha az zarar görür. Yastık başı 1 kilo civarı boncuk silikon yetecektir. Yastığın ebadına göre değişeceği için tam bir miktar veremiyorum. 1.5-2 kilo alın. Bebeğe yastık da yaparsınız. 2 tane yaparsanız daha iyi olur çünkü bebek her şeyini hızla kirletir. Satın alacak olursanız 1 tane alın. Ucuz değiller.

                Eğer satın alacağım diyorsanız dolgu malzemesinin boncuk silikon olup olmadığını sorun. Düz silikon kısa zamanda toplanır ve yıkanması daha zordur. Çamaşır suyu asla kullanmayın. Mikrop öldüreceğiz diye çocuğu kimyasalla maruz bırakmayın. Normal yıkama her zaman yeterlidir. Çok canınız isterse ütüleyin. Bu arada ağız ve omuz bezlerini 40-90 derece arasında yıkayabilirsiniz. Yastığı 40 derecenin üzerine çıkarmayın.

                Bu malzemelerin tamamını elde de yıkayabilirsiniz uygun deterjanla makinede de. Uygun deterjan nedir ilerde anlatılacak. Çamaşır suyu asla kullanmayın. Mikrop

                Bu malzemeler göründüklerinden dayanıklıdır. Sağlam olanları atmayın diğer çocuğa kullanırsınız.

2 yorum:

  1. Bilgilendirmeniz için teşekkürler çok faydalı bir yazı olmuş 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu paylastiginiz icin ben tesekkur ederim

      Sil