10 Temmuz 2014 Perşembe

oda takımı mı oyun parkı mı bebek hazırlığı uyku yeri beşik yatak türleri malzemesi materyali uyku seti nasıl seçilir seçerken nelere dikkat edilmeli alez seçimi gerekli mi mobilya mı oyun parkı mı beşik mi farkları nedir


Karyola veya oyun parkı ve yatak seçimi:

                Önce bebeğinizin yatacağı malzemeyi seçin. Oda takımımı alacaksınız yoksa oyun parkı yatak mı? Benim tavsiyem oyun parkı alın. Neden?

                Önce oda takımından başlayalım. Ne alırsanız alın çocuk beğenmeyecek. Bırakın aklı erince kendi seçsin. Ayrıca 1 yıla yakın çocuk sizin odada kalacak. Gece en iyi bebek 3-4 defa uyandığı için odadan çıkıp çocuğun odaya koşmak zor olacağından kısa zamanda anne çocuğun odada kalmaya başlayacak. Bu hareket yapılınca normale dönmeniz de uzun zaman alıyor. Anneanne babaanne kalıp bakacak diyorsanız bunun da 1 yıl gibi süreler olmaması gerektiğini söyleyeyim. Evlilik için iyi değil. Çocuklu hayata alıştıktan sonra anne baba çocuk üçlüsünün kalması uzun vadede daha hayırlıdır. Daha bir aile olursunuz ve her karara karışmaya hak gören anneanne babaanne çocuğunuzu yetiştirirken size çok ayakbağı olur. Baba da biraz fedakarlık yapacak. Çocuk baba evinden gelmedi. Yaparken iyiydi.

                Dadıların çocuk büyüttüğü gelir seviyesi için bir şey diyemem. Ben orta sınıf için fikir yürüttüm. Bu durumda son noktada çocuğun bir süre sizinle yaşayacağını da düşünürsek hem odanıza sığması hem de kullanım kolaylığı açısından oyun parkı açık ara avantajlıdır. Ayrıca odanın temizliği gibi günlük hayat içinde ahşaba göre daha hafif olan oyun parkı avantajını koruyacaktır.

                Oyun parkı çocuğun gelişimine de uyum sağlayabilecek yapıda olduğundan görece daha sabit yapılı ahşap mobilyadan daha avantajlıdır. Ayrıca çocuk oyun parkını 3-4 yaşına kadar kullanabilir. O yaştan sonra da aklı erer. Götürün kendisi seçsin odasını. Boş odaya da geçici kullanım için demonte bir gardrop almanız yeterli olacaktır. İhtimaller arasında çok çekmeceli ve çok raflı olanı seçin. Hatta elbise asma alanını da raflara bölerseniz iyi olur. Bebeğin asacak kıyafeti yok ama farklı boyutlarda çok fazla yayıntısı olacak.  

                Hala oda takımı alacak olursanız yatağı gerektiğinde büyüyebilenlerden seçin. Çekmecesi ayrılıp normal oda takımı yatağı gibi olan yatakları tercih edin. Ancak yatakların kenarı korkuluklu olanlar derinliği ayarlanmadığı için ilk zamanlarda bebeği yataktan alırken biraz zorlanabilirsiniz. Korkuluksuz olanlar için de ilk yıl için ek korkuluk almanız gerekebilir. Yanı hala ayakbağıdır.

                Oyun parkı almaya karar verirseniz dikkat etmeniz gerekenler:

1 iki ayağı tekerlekli olursa iyi olur. Temizlik gibi işlerde tek tarafı kaldırıp itmek kolay olur. 4 tekerlilerde en az 2 tekerin frenli olmasına dikkat edin kafasına göre hareket eder.

2 sallama mekanizmasının kolay sökülüp takılmasına dikkat edin. Bazen günde 2 defa söküp takmanız gerekebilir.

3- mümkün olursa 6 noktadan yere temas edenleri tercih edin. 4 köşe ayağının yanında orta ayağı olanlar zamanla çocuğun ağırlığıyla çökmeye daha dirençlidir. 4 ayaklılar daha kolay çöker. Adı üstünde oyun parkı. Çocuk onda ayağa kalkabilecek ve oyun oynayabilecek. Orta kısma ağırlık bindikçe dengesi bozulur. Eğri zemin çocuğa da zararlıdır.

4 kenar iskeletinin kolay eğilmeyecek bir malzemeden ve kalın olmasına dikkat edin. Oyun parkı Fark etmeden en  hor kullanılan malzemedir. Bazı ucuz ürünlerde nikelaj iskelet olacaktır. 1 yıl içinde eğilirler.

5 sökülüp takılabilir kısımlarının olmasına dikkat edin. Heryeri sabit olanlar sağlam gibi durur ama zamanla ihtiyacınız kalmayan malzeme cebi, alt açma aparatı gibi şeyleri sökemezseniz size ayakbağı olur. Ayrıca hem odanın hem de parkın temizliği zor olur. Kaldırdığınızda da çok yer kaplar.

6 tekstil kısımlarının tamamen kumaş olması zordur ancak hava alan, terletmeyen, daha yumuşak dokulu malzemeden olmasına dikkat edin. Bazı çok ucuz markalar veya markasız ürünlerle karşılaşacaksınız. Bu ürünler genelde iyi kar bıraktığı için satıcı sizin bir marka tercihiniz olmadığını hissettiği anda bunları vermeye çalışacaktır. En ucuz malzemeyle bilindik bir markanın kumaşını karşılaştırın. Farkı görürsünüz. Bazen araç brandasına benzer malzemelerle bile karşılaşabilirsiniz. Naylon oranı arttıkça alerji riski, isilik riski artar. Kışın soğuk yazın sıcak tutar ve hava almaz. Çocuğa zulüm etmenin anlamı yok.  

7 markasız merdiven altı ürünler yerine nispeten markalaşabilmiş ürünleri tercih edin. Yeterince dolaşırsanız ve şansınız da yaver giderse çok isimlimarkaların ürünlerini daha az bilinenlerin fiyatına bulabilirsiniz.

8 yatak oyuncağı çok gerekli değil. 3 ay civarı (fazla olabilir) ne olduğu anlamıyorlar. Gerekirse sonradan takılabilir. Fiyatta ciddi fark yaratıyorsa çok gerekli değil.

9 odada yeterli yeriniz varsa 120 cm türlerinden alın. Daha uzun süre kullanılabilirler ve oyun için daha sonra daha çok yer olur.

10 yatağın ayak kısmında malzeme konacak sökülüp takılabilir aparat olursa iyi olur. Bez, alt açma, krem gibi yayıntıları tek yerde olur. Bu aparatın da kirli torbası gibi cepli olanları yerine raf gibi olanları tercih edin. Daha kullanışlı. Tek taraf cep tek taraf raf olan bulursanız ne ala. Cep kısmı kirli torbası olur. Yerden kazanırsınız.

11 yatak sinekliği alın. Sinek ilk onlara gidiyor ve bebeğin uykusu çok kıymetlidir.

12 ilk aylarda kullanılan üst parçanın hem anlardan hem de kenarlardan bağlananlarını tercih edin.  Çok bağlantı iyidir daha dengeli olur.

13 katlanan bir ürünü iyi fiyata bulursanız tercih edin. Saklaması daha kolay oluyor. Gittiğiniz bir yere götürmeniz de kolay olur. İkinci çocuğu düşünüyorsanız daha da avantajlıdır. Bebek malzemeleri çok yer kaplar. Katlanan her şey çok avantajlıdır.

14 bu tür büyük demirbaşları unisex alın. Başka çocuğunuz olabilir veya birine vermek istediğinizde de kolaylık olur. Erkek çocuk mavi yatakta yatınca daha erkek olmuyor. Pembe için de geçerli.

15 bebek küçükken yatacağı kısım üstte; tutunup kalkabildiği zaman yatacağı kısmın alta alınabileceği modelleri tercih edin. Genelde olan bir özelliktir ama siz dikkat etmezseniz satıcının insafına kalırsınız. Yatma kısmı sadece üstte olanlar 3-5 ay içinde kullanılmaz hale gelir. Çocuk kendini rahatlıkla aşağı atabilir. Sadece altta olanlarda da çocuk küçükken almak çok zor olur.

Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler:

1 süngerden uzak durun. Ömürsüzdür, sağlıksızdır ve ederine göre pahalıdır. Sünger ne kalite olursa olsun bizzat yapıldığı malzeme tozlaşır ve bebek bunu solur. Ayrıca kendi de çok toz tutar. Ayrıca çocuğun bel kemiğine herhangi bir desteği olmadığı için çok sağlıksızdır. Çok kar bıraktığı ve görece ucuz olduğu için ilk sünger tavsiye edilir. Uzak durun.

2 viscoelastik malzeme: süngere göre daha iyidir hatta yetişkinlerde tavsiye bile edilir. Ancak visco malzeme vücudun şeklini alır ve bu gelişmekte olan bebeğin ihtiyaç duyduğu bir şey değil. Ayrıca bebeğin dönmesi zorlaşır. Diğer yandan visco malzemenin çok fazla çeşidi vardır ve bu çeşitleri genelde satıcıların kendileri de bilmez. Bazı visco türleri nefes almaz ve çok terletir. Bazıları da büyük gözeneklidir   ve çok fala nem tutar, terletir. Buda isilik için davetiyedir.

3 sıkıştırılmış pamuk: doğal pamuksa çekinmeden alın. Pamuk hem nefes alır hem de çocuğun iskelet gelişimi için daha iyidir. Kat yeri potluk yapar. Çocuk doğmadan önce açtıysanız kitap koyarak düzleştirin. Yoksa çocuk henüz çok küçükken boyuna değil enine yatırdığınız dönemde buraya yatırıp potluğu düzeltin. Çocuk kullanırken kitap kullanmayın. O kendine zarar vermenin bir yolunu bulur. Bütün malzemeler gibi pamuğun da belli bir ömrü vardır. Arada kontrol edin. Çökme veya dengesiz bir duruş görürseniz değiştirin. Sıkıştırılmış pamuk uzun zaman çökme yapmaz ancak arada alt üst ters yüz ederseniz iyi olur.

4- ne malzeme kullanırsanız kullanın yatak alezi alın ve kullanın. Çocuk demek işemek, kusmak, elindekini dökmek demektir. Alez yatağın ıslanmasını önler. Ve yatağa göre daha kolay yıkanır ve kurur. En az 2 tane alırsanız çok rahat edersiniz. Genelde hepsi nefes alır ama siz yine de satıcınıza nefes alıp almadığını sorun.

Yorgan:

Silikon ve pamuk var. Pamuk iyidir sağlıklıdır ancak ağırdır ve çocuğu bazen rahatsız eder. Bebek istediğinde üstünü açamazsa çok bozulur ve ağlayarak uyanır. Pamuğun yıkaması zordur ve geç kurur. Nadiren de olsa alerji ihtimali var. Sentetik pamuktan uzak durun. Nasıl ayıracağız derseniz dokuları farklıdır. Sentetik pamuk doğal pamuk kadar sıkıştırılamaz ve daha elyafımsı bir dokusu vardır. Sıktığınızda daha az ve daha geç eski haline döner. Ayrıca kısmen daha hafiftir. Farkı anlarsınız. Bambu pamuktan ben memnun kaldım.

Silikon daha hafiftir ve alerji ihtimali daha azdır. Yıkama kurutma da daha kolaydır. Isıtmada da bir dezavantajı yok. Düzgün bir marka alırsanız rahatlıkla kullanın.

                Aynı şeyler yastık için de geçerli.  

Uyku seti:

                %100 pamuğu tercih edin. Bambu lifli olanları da var. Alehte bir şey duymadım ama ben hoşlanmadım. Pamuk daha yumuşak geldi bambunun da daha iyi nefes aldığı söyleniyor. Naylon ve polyamid malzemeden uzak durun yeter. En az 2 tane alın.

3 yorum:

  1. Yazı için teşekkürler, sağlıkçı baba olunca tüm boyutlarıyla incelemişsiniz vallahi,Fiyatlara bakmadan almayın tabii ki :) % 20 lere varan fiyat farkı var aynı üründe, http://www.bumudur.com/bebek/c/l/park-yatak.html

    YanıtlaSil
  2. oyun parkı bebeğin gelişime daha çok yardımcı olur bence,
    hem eğlenir hem öğrenir, tüm gelişim alanlarını destekler, hem beşik olarakda kullanılabilir
    benim kullandığım şu
    isterseniz bir bakın :)
    http://www.indirimvekalite.com/anne-bebek-oyuncak-k-22/bebek-odasi-k-4585/oyun-parklari-k-4687/sunny-baby-614-nora-oyun-parki-mavi-u-126685.html#.WG4Gy9SLSzc

    YanıtlaSil
  3. KAYDIRAK.NET
    Firmamız çevresel tasarım ve kent mimarisi alanında sektörün lider üretici firmalarında çalışmış olan genç mühendis ve tekniker girişimciler tarafından 2010 yılı sonlarına doğru kurulmuş olup, tecrübesini ve bilgi birikimlerini kendi markasıyla siz müşterilere ulaştırmayı amaçlamaktadır.
    Kaydıraklar, Çocuk kaydırakları, İç mekan kaydırakları, Bahçe kaydırakları, Çocuk oyun parkı, Ahşap Oyun Parkı, Soft play oyun parkı, Salıncaklar, Salıncak Oturakları, Polietilen kaydırak, Firmamız bünyesinde ürünlerin imalatı ve satışı yapılmaktadır. Kaliteli ürün, uygun fiyat garantisi.
    Tel: 0312 395 30 31

    YanıtlaSil